За горак живот – шећер из робних резерви

Влада Републике Србије, због монопола произвођача шећера које су сами створили, покушава продајом шећера из робних резерви да заслади живот грађанима. Малопродајна цена шећера је око 115 динара за килограм, а из робних резерви нам стиже за 98 динара по килограму. Све би то било лепо да произвођачи шећерне репе (пољопривредници) све то не финансирају тако што је производе на сопствену штету.

Откупна цена репе у 2007. години износила је од 2,35 до 2,75 дин/кг (шећерана у Пећинцима), а цена 1 кг шећера износила је 64,40 динара. У 2008. години откупна цена репе била је 2,83 динара по килограму (шећерана Црвенка), а цена шећера од 58,65 до 61,66 дин/кг. Данас је откупна цена 2,90 дин/кг, а шећер 115 дин/кг.

Ако знамо да су цене репроматеријала, нафте и ђубрива енормно порасле, из једноставне рачунице се види да пољопривредници годинама финансирају тајкуне из „шећерног бизниса“ (МК груп, Суноко, Викторија груп), а шећеране због инфлације своје трошкове ревносно укалкулишу у велепродајну цену, као што то чини и трговински ланац у малопродајну. Грађани куповином шећера финансирају тајкуне и монополисте док Влада Републике Србије, због социјалног мира, посеже за робним резервама остављајући пољопривреду на милост и немилост финансијерима својих политичких странака. Програм Владе Републике Србије своди се на осиромашење и финансијско уништење пољопривредних произвођача, како би Костић, Матијевић, Ницовић, Јерковић и њима слични дошли у посед што више хектара земљишта.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ