Стари људи колективним центрима препуштени судбини

НОВИ САД – Српска радикална странка (СРС) позвала је Републички комесаријат за избеглице и покрајински Фонд за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима на хитно решавања проблеме избеглица који годинама живе у колективним центрима у Војводини у веома тешким условима. Како подсећа посланица те странке у покрајинском парламенту Маријана Ћетојевић,  према последњим подацима, у Војводини постоје 152 колективна центра са 8.289 људи, што је четири одсто од укупог броја избеглица у покрајини.

– У извештају покрајинског Фонда за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима за прошлу годину, јасно се види да је Фонд лане имао на располагању 120.000.000 динара, али од тога је утрошено свега 83,5 милиона динара, иако је помоћ тим остарелим људима који живе у нељудским условима у појединим колективним центрима преко потребна! У Фонду сматрају да избегла и расељена лица немају никаквих проблема и да им није потребна помоћ, па средства држе на рачуну ради камате. Фонд се хвали да је направио 25 сеоских кућа за избеглице из донација и да је то довољно! Наравно да није. А с друге стране, шест запослених у Фонду дели себи одличне зараде – у просеку преко 68.000 динара бруто – истиче Маријана Ћетојевић.

С друге стране, она указује на то да Фонд због тромости и неефикасности у раду располаже малим средствима, па и у случају да се сав тај новац утроши на помоћ за 47.382 избеглице, колико их је у Војводини, свако би добио свега 1.762 динара!

Као драстичан пример нехуманог живљења старих и беспомоћних људи у колективним центрима Ћетојевићева наводи општину Стара Пазова, где постоје чак два колективна центра, које Републички комесаријат за избеглице настоји да затвори од 2005. године, не водећи рачуна о томе шта ће бити с тим људима ако их насилно иселе.

– У тим колективним центрима, једним тушем користи се 18, а шпоретом седам избеглица! Ти људи живе у нехуманим условима. И поред тих чињеница, Републички комесаријат за избеглице одлучио је да раскине уговор о закупу с фирмама „Планум” и „Каблар”, те тако остави те људе на улици, без игде ичега. Комесаријат од 2005. године покушава то да уради, сматрајући да избеглице имају обезбеђене услове живота и да се саме могу снаћи. Имали смо ситуацију да их избаце усред зиме, на минус девет степени на улицу, и да им исеку струју и воду. Комесаријат је престао да плаћа икакве обавезе према „Каблар“ и „Плануму”, за њега ти избеглички центри уопште не постоје. Будући да тамо живе стари изнемогли људи, који тешко могу да преживе, СРС позива на хитну акцију покрајински Фонд за помоћ избеглим, расељеним и прогнаним лицима – истиче Ћетојевићева.

Е. Марјанов

Војвођани траже народне кухиње

Маријана Ћетојевић наводи да и домицилно становништво живи у тешким условима. Према њеним речима, све се више грађана обраћа радикалима с питањем када ће делити бесплатне бонове за хлеб и када ће се отворити довољно народних кухиња.

– Како грађани живе у Војводини, показују просечне нето зараде, које драстично опадају. У 2008. просечне нето зараде биле су 32. 906, а у 2009. години 31. 203 динара. Све више људи остаје без посла, што је горући проблем, и све их се више обраћа СРС-у, и то увек с истим питањем – када ће се организовати народне кухиње, како ће се финансирати и хоће ли бити бонова за хлеб – наводи она.

19. 5. 2010. Национални Грађански лист

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ