Пожар незапослености

Демократска власт живи исто као у време комунизма, од кредита. Из године у годину, јавна потрошња је далеко изнад могућности привреде и економског амбијента. Као резултат тог тренда укупан дуг је утростручен, готово сва јавна предузећа су продата , а без посла је остало 282.000 људи.

У Србији има 1,8 милиона запослених и 1,7 милиона пензионера. На једног пензионера пре је ишло три запослена, а данас је тај однос 1:1. Сасвим је јасно, да је уплата за ПИО из зарада све мања, а пензиони систем се финансира сад већ 49 одсто из буџета, што указује на неодрживост система.

У АП Војводини, до септембра, подељене су субвенције од 1.558 милијарди динара, највише је запослених приправника (6.885). Приправницима по истеку уговора престаје ангажовање – превелик ниво супституције поништава ефекте субвенције. При томе, не постоји модел да се постојећа радна места очувају и помогне постојећим малим фирмама које сe гасе из сата у сат, а до сада су уредно пуниле буџет кроз порезе.

Као резултат лоше политике, грађани Србије, у просеку, на посао чекају 4 године. Према подацима РЗС, у априлу је стопа незапослености у Србији била 19,2 одсто. АП Војводина ће највероватније заузети примат, са 27,22 одсто укупно регистрованих незапослених. Највећи проценат, 28,25 одсто, чине незапослени са средњом стручном спремом. У Зрењанину је у септембру било на евиденцији 12.238 незапослених лица.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ