Потребно је више бриге о хранитељу државе

Обилне падавине довеле су до задржавања воде на њивама и проузроковале пропадање усева на хиљадама хектара, а нарочито у Средњебанатском округу.

Проблем су допринеле и каналске мреже јер није дошло до одливања из канала. Поред тога што су обилне кишне падавине нанеле велику штету ратарима, ни држава за њих нема слуха. Обилне кише проузроковале су велике штете на усевима. Пољопривредници су огорчени што у општинама у којима је било највише штете није проглашено елементарно стање.

Педесет посто усева је уништено, а власници парцела, личним средствима врше пресијавање. Штета се процењује на око 30-40 милиона динара: 730 ha приватни сектор укупно, од тога 350 ha потпуно пропало - кукуруз, сунцокрет, пасуљ, 530 ha државо земљиште, од тога 430 ha пропало - пшеница, сунцокрет, 1360 ha задружнo земљиште, од тога 700 ha пропало - пшеница, кукуруз, соја, сунцокрет.

Разочарани досадашњим ставом државе, пољопривредници су овом приликом најавили оштрију борбу за своја права и за адекватнији однос надлежних институција према овој грани привреде. Поред великих падавина, проблем за пшеницу представљају и болести, које су напале оне усеве над којима нису спроведене агротехничке мере. Те болести драстично смањују принос пшенице. Српска радикална странка захтева од државе да помогне огорченим пољопривредницима.

 

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ