Обележено седам деценија од ослобођења Лознице од фашиста

Комеморативним скупом у Лозници и парастосом на локалном гробљу 31. августа је обележена 70. годишњица од ослобођења тог места од Немаца, али и погибије потпуковника Војске Краљевине Југославије Веселина Мисте, који је предводио устанике у борби против фашиста.      

Представници локалних одбора и функционери Српске радикалне странке, као и представници Удружења ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, положили су цвеће крај спомен бисте палом хероју. Ово је и први пут да су представници градске власти (Г 17) дошли на скуп, што је одраз изграђеног поштовања према најјачој опозиционој странци у Лозници, али и уважавања овог великог датума. Давне 1941, 31. августа, српски слободарски народ извојевао је велику победу којом је од фашизма ослобођен први град у Европи! Лозничка слобода од нациста је трајала 40 дана.

- Као и пре 70 година, када су родољуби Лознице ослободили град од фашистичког окупатора,  и данас српском народу треба јединство. Ослобођење Лознице нас упозорав да морамо да успоставимо то национално јединство, ако мислимо да Србија постане нормална држава, у којој ће се Срби пријатно осећати, као и сви други грађани – истакао је Зоран Красић, потпредседник Српске радикалне странке, говорећи пред масом Лозничана и гостију, окупљених око споменика потпуковнику Мисти.

Красић је објаснио да значај ослобођења Лознице, као првог слободарског града Европе, лежи у чињеници да смо тада свету показали опредељеност народа за слободу и жељу да достојанствено живимо на својој територији.

Комеморација је завршена уз пригодан културно-уметнички програм.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ