Неће ваљда Колинда спречити да скупштина АП Војводине исправи историјску неправду!

„Српска радикална странка захтева од Иштвана Пастора, председника Скупштине АП Војводине да хитно, без даљег одлагања, закаже седницу Одбора за уставно - правни положај АП Војводине на којој би се разматрала иницијатива о доношењу декларације о стављању ван снаге асимилаторског акта Главног народноослободилачког одбора Војводине, од 14. маја 1945. године, којим су Буњевци и Шокци са простора АП Војводине, противно њиховој вољи уписивани у све службене легитимације и списе као Хрвати. Више од три месеца председник Скупштине АП Војводине игнорише ову иницијативу, а Игор Мировић је јавно обећао Буњевачком националном савету да ће се овај асимилаторски акт ставити ван снаге. Међутим, после Вучићеве посете Хрватској, настао је зид ћутања. Већ пуна два месеца ову тему и Буњевце више нико и не спомиње. Српска радикална странка је мишљења да би био невиђени скандал, брука и срамота уколико став Колинде Грабар Китаровић спречи Скупштину АП Војводине да исправи неправду која је нанета братском буњевачком и шокачком народу.“ – изјавио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић, председник Посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

Јакшић је рекао да, Скупштина АП Војводине, као уставноправни следбеник Главног народноослободилачког одбора Војводине, који је донео спорни акт, мора донети декларацију којом ће се исправити историјска неправда и одузимање права Буњевцима и Шокцима на национално изјашњавање и њихово присилно претварање у Хрвате.

„Више од 70 година Буњевци се грчевито боре за очување свог идентитета, језика и обичаја. Пре сто година на простору данашње Војводине Буњеваца је било преко 100.000, а по последњем попису на простору АП Војводине их је свега 16.700. Српска радикална странка не заборавља њихову изузетну улогу у славним новембарским данима 1918. године. Уз Србе, Буњевци имају највеће заслуге за доношење историјских одлука о присаједињењу Баната, Бачке, Барање и Срема матичној српској држави. Српска радикална странка сматра да би било драгоцено да се, у години када обележавамо стогодишњицу од ослобођења и присаједињења, Скупштина АП Војводине декларацијом огради од присилне асимилације Буњеваца и Шокаца и на тај начин, макар и симболично пружи им подршку.“ – нагласио је Јакшић.

Српски радикали истичу, да их не чуди што Игор Мировић по ко зна који пут импровизује и предлаже ствари које су неутемељене, а тиче се обележавања датума који су значајни за АП Војводину.

„Српска радикална странка се противи неуком и шарлатанском предлогу Игора Мировића да се, 25. новембар, обележава као Дан Војводине, јер у то време, 1918. године, Војводина као територијална одредница не постоји и не представља ништа. Друго, не може 25. новембар, без 24. новембра, јер одлуке донете на Румској скупштини имају пресудан значај у контексту присаједињења Срема. Ми српски радикали предлажемо да се обележавају и 24. и 25. новембар као Дани присаједињења, који уз, 15. мај 1848. године, када је на Мајској скупштини проглашена Српска Војводина, представљају најзначајније датуме у историји ових простора.“ – закључио је Ђурађ Јакшић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ