Катаклизма српске пољопривреде

Чињеница је да су пољопривредни произвођачи у Србији сиромашнији него икад ушли у овогодишњу пролећну сетву. По свему судећи, биће ово најскупља сетва до сада, јер ће српски ратари имати више посла него прошле године због тога што је око 100.000 ха, који се по правилу сеју у јесен пренесено на пролећну сетву. За обављање сетве ће бити потребна велика улагања, за која се поставља питање да ли ће пољопривредни произвођачи моћи да их издрже.

Доста необрађених површина, посебно у Средњобанатском округу, где су још од прошле године остале необрађене због обилних падавина, а ту су још и подземне воде. Под водом се налази 5000ха на којима неће  бити посејано ништа, а „Воде Војводине“ и даље шаљу накнаду за одводњавање. Иако ће се засејати око 2,8 милиона, колико је расположиво, скоро је извесно да произвођачи неће имати новца за прехрану преко усева, што би могло угрозити квалитет рода као и сам принос. Иако је репроматеријал генерално јефтинији него прошле године а субвенције порасле за 2000 динара по хектару, нафта је ове године дупло скупља, а произвођачи су, због последица кризе, додатно осиромашени.

Министарство пољопривреде неће субвенционисати нове власнике трактора у 2011 години. Драматично је што идемо у сусрет ЕУ. Са оваквом ниском производњом, кад уђемо у квотни режим, можда постанемо и трајни увозници хране.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ