Дани руске култура у Зрењанину

Градски одбор Српске радикалне странке Зрењанин, у сарадњи са Руским домом из Београда, организовао је дводневне Дане руске културе у Зрењанину. Градске установе културе Културни центар, Историјски архив и Народни музеј били су места где су представници руске културе показали само део своје богате културно-историјске традиције и још једанпут показали историјску и нераскидиву повезаност и везу два, пре свега, братска народа. Олег Кокорин, заменик директора Руског дома у Београду и министар-саветник руске амбасаде у Београду, Владимир Петровић Уласевиц, који су заједно са председником Градског одбора СРС Сашом Сантовцем отворили Дане руске културе у Зрењанину, исказали су велико задовољство због чињенице да су након Београда Дани руске културе организовани у Зрењанину, нe кријући своје задовољство организацијом и интересовањем наших суграђана за ову манифестацију, притом се посебно захваливши Градском одбору СРС Зрењанин на идеји и реализацији оваквог једног догађаја.

Програм Дана руске културе у Зрењанину паралелно је, 12. и 13. новембра, одржан у поменуте три градске установе културе и пружио је грађанима Зрењанина целодневну могућност уживања у лепоти пребогате руске културе и традиције и руске историје. У два дана Културни центар угостио је Ансамбл козачких песама „Сакма“ из Санкт Петребурга и фолклорни ансамбл „Ладанка“ из Москве. Одржана је промоција књиге проф др Јована Деретића „Историја Руса и Срба“, пројекција цртаног филма „Кнез Владимир“ и играног филма „Адмирал“, представљен течај руског језика, а у холу Културног центра одржана је и изложба фотографија Споменици културе Москве и Санкт-Петербурга, као и целодневне изложбе књига и сувенира из Русије.

У Историјском архиву представљени су трагови прошлости Руса у Бечкереку, Петровграду, Зрењанину, док је у Нарадном музеју у два дана организована изложба под називом Руски сликари у Бечкереку, Петровграду, Зрењанину.

Изузетан одзив публике, пуне сале и изложбени простор и бурни аплаузи руским уметницима још једанпут су недвосмислено показали нераскидиву везу и љубав између два братска народа, и ову јединствену манифестацију посвећену руској култури учинили више него успешном.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ