Вратићемо Новом Саду дух и шарм српске Атине!

На конференцији за медије, која је одржана на Петроварадинској тврђави, кандидат Српске радикалне странке за градоначелника Новог Сада Ђурађ Јакшић и Павел Домоњи представили су програм српских радикала за град Нови Сад из области културе.

„Приоритет српских радикала је да Новом Саду вратимо пољуљани дух и шарм српске Атине, који је наш град красио у другој половини 19. века, када је био центар духовности, писмености и културе српског народа на овим просторима. Српска радикална странка направиће заокрет у културној политици Новог Сада. Једина смо странка која се противи одржавању „Егзит“фестивала на простору Петроварадинске тврђаве, као споменика културе од националног значаја и моментално ћемо прекинути са финансирањем овог приватног подухвата, јер представља духовну пустош, која промовише западњачку субкултуру“- поручио је на данашњој конференцији за медије Ђурађ Јакшић.

Српски радикали ће усмерити средства на рад институција од националног значаја као што су Матица српска, Српско народно позориште и манифестације које баштине културу и традицију српског народа и националних мањина, које живе на простору Новог Сада.

Јакшић је најавио да ће један од приоритета бити изградња концертне дворане, која недостаје граду и да ће српски радикали решити проблем смештајних капацитета установа културе чији је оснивач Град Нови Сад. Поред тога, Српска радикална странка у свом програму планира отварање Музеја фотографије и Музеја спорта и оживљавање простора попут старе стрељане „Еђшег“, као и чувене „Беле лађе“ која је некада била стециште српске интелигенције на овим просторима.

Истакнути интелектуалац Павел Домоњи, који је са тимом стручних људи писао програм Српске радикалне странке из области културе за Нови Сад, рекао је на конференцији:

„Приоритет нам је да коначно решимо вишедеценијски проблем смештајног капацитета Градске библиотеке која се „гуши“ у неадекватном простору и да коначно пребогата архивска грађа буде смештена у нову зграду Историјског Архива Новог Сада. Поред тога, културну понуду проширићемо на градску периферију, јер је евидентно да њој недостају културни садржаји“ -поручио је Павел Домоњи, кандидат за покрајинског посланика Српске радикалне странке.

С обзиром да постоје кризна жаришта у културној политици Србије, неопходно је подвући чињеницу да је проф. др Војислав Шешељ, председник Српске радикалне странке, једини на политичкој сцени указао да се под хитно у центар пажње морају ставити проблеми са којима се суочавају велике институције од националног значаја, попут Српске књижевне задруге и Матице српске- закључио је Домоњи.

saop ns