ВАНУ није у складу са Уставом Републике Србије

Председнички колегијум и Посланичка група Српске радикалне странке у Скупштини АП Војводине поднела је данас Уставном суду Републике Србије Иницијативу за оцену уставности и законитости Статута АП Војводине, и то конкретно Члана 17 Статута, којом се суштински тражи укидање Војвођанске академије наука и уметности (ВАНУ).

Српска радикална странка сматра да је вештачко формирање ВАНУ само корак ка формирању вештачке војвођанске нације, што је можда некима у овоме тренутку неуверљиво, као што је многима било неуверљиво када је др Шешељ причао да ће бити формирана црногорска нација и црногорска држава, изјавио је после подношења Иницијативе Немања Шаровић, заменик председника Српске радикалне странке и додао да ће Запад после АП КиМ кренути у дестабилизацију АП Војводине и Рашке.

Потпредседник Српске радикалне странке Зоран Красић, који је испред странке овлашћено лице за Иницијативу, истакао је да Српска радикална странка на овај начин жели да оснажи Устав Републике Србије и охрабри Уставни суд Републике Србије да брзо донесе решење којим покреће поступак и да утврди да Члан 17 Статута АП Војводине није у сагласности са Уставом Републике Србије, односно са члановима 177, 178 и 183 Устава Републике Србије. Процедура за то је врло једноставна, истакао је Красић.

Шеф Посланичке групе Српске радикалне странке  у Скупштини АП Војводине Саша Сантовац изјавио је да ВАНУ служи да обједини причу око стварања државности Војводине и да се СРС зато залаже за брисање ВАНУ.