Уређење Трга републике у Новом Саду чиста импровизација и урбанистичко – архитектонски промашај

„У последње три године, од како је на челу града несрећна коалиција окупљена око Српске напредне странке, Нови Сад животари, тавори и убрзано пропада. Када најзначајније ЈП у Новом Саду, Завод за изградњу града, реализује на годишњем нивоу бедних 30% од оног што је планирано, јасно је да резултати у Новом Саду морају бити поразни“ – речено је на данашњој конференцији за медије Српске радикалне странке у Новом Саду.

„На челу Завода за изградњу града Новог Сада је најгоре и најнеспособније руководство у историји овог предузећа. Незаинтересованост, инертност, импровизација и катастрофална реализација је оно што карактерише рад руководства Завода за изградњу града у последње три године“ – истакао је на конференцији Ђурађ Јакшић, председник Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад.

Српски радикали истичу да о површном и дилетантском приступу актуелне власти према граду и његовим ресурсима, најбоље сведочи несрећно решење за уређење Трга републике у Новом Саду.

Јакшић је на конференцији оштро критиковао власт у Новом Саду због „исхитреног и непромишљеног решења“ за уређење Трга републике.

„Српска радикална странка је мишљења да уређење Трга републике, онако како га је замислила градска власт, представља чисту импровизацију и урбанистичко – архитектонски промашај, какав се не памти у Новом Саду. 189 милиона динара из буџета ће бити бачено на привремено уређење Трга републике, трга који ће бити јединствен у свету по томе, што ће на трећини његовог простора бити изграђен паркинг, а половина од укупне преостале површине ће бити у грандиозним бетонским жардињерама, које не служе ничему. Остаје дилема, да ли после уређења Трга републике добијамо трг са паркингом и жардињерама или паркинг и жардињере са тргом?“ – рекао је Ђурађ Јакшић.

Српска радикална странка је мишљења да „нема урбанисте и архитекте, који се не згражава над оваквим уређењем Трга републике и који неће посведочити да ће овим решењем највећи и надрагоценији трговски простор у Новом Саду бити унакажен“.

На конференцији је истакнуто да ће, након предстојећих локалних избора и победе Српске радикалне странке у Новом Саду, један од приоритета српским радикалима бити квалитетно, трајно и функционално уређење простора најстарије новосадске тржнице - Рибље пијаце, изградња јавне гараже на том простору и уређење највећег трга у Новом Саду на понос свих Новосађана.

„Наша идеја и иницијатива је да се, након коначног уређења овог простора, у чијој су непосредној близини драгоцености попут Јовине гимназије, Владичанског двора, Саборне цркве и Градске библиотеке, Трг републике назове Тргом Српске Војводине или Војводовине Србије, а да централно место на овом тргу заузме споменик првом војводи Српске Војводине Стевану Шупљикцу на коњу“ – закључио је на конференцији председник Градског одбора Српске радикалне странке.