Тешки услови живота због каменолома

Житељима Раковицe, а нарочито насеља Кнежевац и Кијево, добро је познато колико су лоши и тешки услови живота у непосредној близини каменолома. Вероватно је њихова кривица што нису могли да бирају локацију где ће да се роде и где ће да наследе куће од својих предака. Њихови родитељи нису били у позицији да бирају локацију где би могли да саграде од кредита и наследства неки кров над главом.

Дедиње су могли да виде из аутобуса када иду или се враћају са посла. У време изградње Кијево и Кнежевац су били периферија периферије, па према губеру су могли и да одаберу локацију. Камен на Дедињу је неупоредиво бољег квалитета од овог на Стражевици, али шта то вреди када је и распоред квалитета локација такође наслеђен.

Вероватно због тога и за Кијево и Кнежевац важи она стара изрека да је сиромах два пута кажњен и да богати једном, а сирома два пута плаћа.

Да би се изашло из те економске и социјалне беде Раковица је спасиоце добила у виду демократске власти поново на челу са Демократском странком и поново са председником градске општине Бојаном Милићем. Све што раде је демократски и још оснажено европским стандардима који се масовно примењују у Раковици. Како човек да се буни против демокрастије и европских стандарда који су запљуснули и Раковицу.

Шта год да кажеш добићеш налепницу да си против напретка, против евроатланског пута Србије и онога што нам се гарантује, а налази се у изреци нуди вам се и немојте да одбијате европску будућност и европску перспективу. Изгледа да треба да јуримо ко ће пре да ухвати ту будућност или перспективу. Мада није јасно да ли треба да се чека као испод неког дрвета одакле ће да падне. Не зна се ни где је то дрво. Да ли је то неко дрво на паркингу испред зграде Општине, а можда поред куће или стана где станује председник општине као највећи промотер Европе.

Просто људима није јасно да ли је та Европа дошла у Раковицу, а још је не видимо, или је на путу, па треба да се стрпимо, а очекује се да ће да дође негде око 2027. године. Од нас се стражи да у том надању и очекивању треба и да се радујемо епохалним и европским вредностима с којима нас свакодневно изненађују Демоктарска странка и председни општине Милић.

Уместо да се некако доведе у ред рад каменолома, како куће не би још више попуцале, власт Демократске странке досетила се да у каменолом и око њега инсталира Европу. Све по европским стандардима. Дозволили су да се изгради, направи или монтира, сасвим је све једно, права правцата асфалтна база. Побунили се грађани, како они који на неколико дестина метара имају куће, тако и други из ових насеља, јер добро знају: кога змија уједе, плаши се и од гуштера.

Џабе решења да фирма ЕМС Кијево заустави радове и поруши изграђено, јер нема дозволу и све друго што је потребно, када је Европа ушла у Раковицу. Странац из Хрватске инвестира, како да му се каже да Раковица не жели Европу, европски смрад из димњака, европску прашину, европску буку. Како, када све што је европско је боље од српског, па и када су у питању бука, смрад, прашина? Како председник општине да нареди инспекцији да поступи по решењу о забрани градње и рушењу? Како јадник да изађе пред Европу и са чим да изађе, а да га странац који инвестира не оптужи да врши опструкцију Европе у Раковици.

Одборници Српске радикалне странке у Скупштини градске општине Раковица стално инсистирају не само да се забрани градња, него и да се уклони све оно што је бесправно изграђено као асфалтна база. Једино уклањање може бити сигуран знак да Кнежевац и Кијево неће и други пут платити зато што ту живе.

Када су у питању демократе нико нема право да верује њиховим обећањима да ће то да реше, јер они онако демократски чекају протек неког времена како би ово пало у заборав, а онда једног дана када почне да куља дим, прашина и чује нова бука из асфалтне базе дође председник општине и љутито саопшти шта хоћете имају све потребне папире. Заборавиће се да су прво били потребни папири и дозволе, па онда камен темељац.

О захтеве житеља Кнежевца и Кијева оглушило се и Министарство надлежно за послове заштите животне средине. Сви надлежни признају, а ништа их и не кошта признање, да су грађани Раковице у праву, али ...

Општински одбор Српске радикалне странке обавештава како ове у општини Раковица, тако и све житеље Раковице и јавност да ће на сваком месту подсећати надлежне да су дужни да уклоне асфалтну базу из Раковице. Користимо прилику да подсетимо јавност на слогане и пароле Министарства:

- У пројекту очувања животнре средине сви учествујемо.

- Министарство - Инспекција - Локална самоуправа - Оператери грађани.

- Ово што имамо нисмо наследили од предака, већ смо само позајмили од потомака.

Ако су ово ваше пароле, слогани и овиме опонашате Европу, онда никако не заборавите да власт вршите ради добробити грађана, а не ради личних интереса странца који би да глуми Европу, како би и у Раковици зарадио.

Позивамо све житеље Раковице да нам се придруже и подрже ову акцију која има за циљ да се на време спречи загађење. Ако је ово што саопштавамо и Ваш став, онда добро дошли. Раковица има будућниост.