Српска радикална странка поднела уставну жалбу поводом покрајинских мандата ДЈБ

Српска радикална странка поднела је уставну жалбу Уставном суду Републике Србије против решења и одлука Покрајинске изборне комисије и Скупштине АП Војводине којима је изборној листи „Доста је било-Саша Радуловић“ омогућено учешће на изборима и потврђивање седам посланичких мандата у Скупштини АП Војводине.

„Ми смо више пута указивали да изборна листа „Доста је било-Саша Радуловић“ приликом подношења кандидатуре за покрајинске изборе није имала довољан број потписа подршке грађана. Од потребних 6 000, утврђено је да им је недостајало 330 потписа, те је накнадно, наводно достављено 525 потписа бирача. Међутим, у допису који смо добили од Министарства државне управе и локалне самоуправе, као органа надлежног да врши проверу потписа стоји да спорних 525 потписа није прошло проверу у овом државном органу. Јасно је да изборна листа „Доста је било-Саша Радуловић“ није имала довољан број потписа, а њихово учешће на покрајинским изборима представља најгрубље кршење Устава и закона Републике Србије - истакао је Љубомир Јокић, секретар јужнобачког окружног одбора Српске радикалне странке.

Јокић је нагласио да је у уставној жалби указано на повреду више чланова Устава Републике Србије, попут кршења изборног права, права на обавештеност, права на учешће у управљању јавним пословима, права на забрану дикриминације које прописује да су пред законом и уставом сви једнаки, те на повреду начела носилаца суверености и владавине права.

Српска радикална странка предлаже Уставном суду да усвоји уставну жалбу, поступи у складу са законом и поништи решења и одлуке које су довеле до повреде загарантованих права грађана. У складу са тим, потребно је, или поновити избор за покрајинске посланике, или донети нову одлуку Покрајиснке изборне комисије о утврђивању коначних резултата избора и прерасподели мандата који су припали изборној листи „Доста је било-Саша Радуловић“ сразмерно броју освојених гласова осталих листа које су прешле цензус у складу са законом.

srs