Шешељ: Николићу, стави вето на Закон о изменама и допунама кривичног законика!

Председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ истакао је на данашњој конференцији за медије да српски радикали захтевају од председника Републике Србије Томислава Николића да бар једном у току трајања свог мандата поступи у складу са Уставом, да се одговорно односи према својој дужности и да заустави проглашење Закона о изменама и допунама кривичног законика. Овај закон је неопходно зауставити због тога што предвиђа увођење новог кривичног дела негирања геноцида или злочина против човечности у случају да је правоснажном судском пресудом неко осуђен за та кривична дела, било да је реч о домаћем суду или о Mеђународном кривичном суду.

Шешељ је објаснио да је реч о веома опасном преседану којим се гази принцип поделе власти на законодавну, извршну и судску. Он је објаснио да принцип поделе власти подразумева међусобну контролу три гране власти и њихову релативну самосталност, као и да јавност има право да критикује поступке све три гране власти.

– Не може суд бити неприкосновен пред јавношћу! – навео је Шешељ и додао да сви облици власти морају бити подложни суду јавности. Он је најавио да ће Српска радикална странка захтевати да Уставни суд прогласи противуставним члан Закона о изменама и допунама кривичног законика који се односи на кривично дело негирања геноцида, али и да уједно захтева од председника Томислава Николића да стави вето на споран закон.

seselj