Регионална депонија – еколошка бомба у Новом Саду

Изградња велике регионалне депоније на улазу у Нови Сад, представља темпирану еколошку бомбу – изјавио је  на данашњој конференцији за новинаре, Ђурађ Јакшић, члан Председничког колегијума Српске радикалне странке и  председник Градског одбора Нови Сад.

Напредњачка већина у Скупштини града је на последњој седници потврдила одлуку ДС-ове већине из  2011.године да се на свега неколико стотина метара од густо насељених делова града (Клисе, Слане Баре, Видовданског насеља, као и Немановаца, Пејићевих салаша и Ченеја) изгради депонија 4 пута већа од оне коју Нови Сад сада има и да се ту трајно одлаже отпад из целох Јужно-бачког округа!

У  близини будуће депоније је најважније новосадско извориште воде „Ратно острво“ које ће морати и да се прошири (Студија Покрајинског секретаријата за урбанизам, архитектуру и градитељство из 2005). Како се код великих депонија ствара течна фракција лаганог распада отпада, а полимерна фолија испод ње не може да трајно заштити земљу од продора токсичне материје, та високотоксична течност ће кроз земљу доспети до резервоара пијаће воде и направиће праву еколошку катастрофу.

Од плана напредњака и демократа ће корист имати само страни капитал који ће направити централни биореактор за све општине Јужно – бачког округа, док ће све трошкове сносити грађани плаћајући увећане рачуне за услуге локалних комуналних предузећа.Истичемо да је Олука о изградњи регионалне депоније и План детаљне регулације, који прати ову одлуку, у супротности са Зконом о враћању утрина и пашњака селима и Уредба о одлагању отпада на депоније, рекао је Јакшић.

Једино решење је, према његовим речима, да се део отпада, који се не може рециклирати, ни претворити у компост - спали. Најпогодније место за спалионицу је насеље Шангај, у непосредној близини ТЕ – ТО, где већ постоји комплетна инфраструктура, а отпад би се максимално искористио за стварање вредне енергије. Подсећамо и да је у ЕУ - којој толико стреме и СНС и ДС - од 2005. забрањено одлагање отпада који се не може рециклирати на депоније, већ се исти уништава спаљивањем.

Српска радикална странка се неће зауставити на критици са скупштинске говорнице, већ ћемо са нашим суграђанима организовати трибине, прикупљати петицију против изградње депоније и вршити притисак на неспособну новосадску власт, да ову непромишљену одлуку стави ван снаге.