Радикали доминирали на конститутивној седници скупштине АП Војводине!

На конститутивној седници Скупштине Аутономне Покрајине Војводине формирана је посланичка група „Др Војислав Шешељ-Српска радикална странка“. За председника посланичке групе изабран је Ђурађ Јакшић, а за његовог заменика Милан Ђук.

Посланичка група Српске радикалне странке подржала је избор Иштвана Пастора за председника Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.

„Оно што нас српске радикале мотивише да подржимо Иштвана Пастора за председника Скупштине АП Војводине, није име и презиме, нити лик и дело господина Пастора, већ искључиво чињеница да представља братски мађарски народ. Без обзира на, врло често, некоректан и одбојан став Пастора према Српској радикалној странци, уважавамо чињеницу да Савез војвођанских Мађара представља доминантну политичку партију мађарске националне мањине, која конструктивно учествује у политичком животу Србије. Глас српских радикала за Иштвана Пастора, као новог председника Скупштине АП Војводине је искључиво израз поштовања Српске радикалне странке према мађарској националној мањини“- поручио је Ђурађ Јакшић, шеф посланичке групе Српске радикалне странке у Скупштине АП Војводине.

Јакшић је изјавио да од оснивања, Српска радикална странка на истакнутим функцијама у највишим страначким органима има и Мађара, Словака, Румуна, Русина, Буњеваца, Бугара, Муслимана и припадника других националних мањина који живе у Србији. Српска радикална странка поздравља избор представника националних мањина на истакнуте функције у покрајинском парламенту и администрацији и уверени смо да ће ускоро Мађар, Словак, Румун, Русин или Буњевац из редова српских радикала бити изабран за председника Скупштине АП Војводине.

На предлог посланичке групе „Др Војислав Шешељ-Српска радикална странка“ за потпредседника Скупштине АВ Војводине изабрана је Смиљана Гламочанин Варга, високи страначки функционер.

На самом почетку конститутивне седнице посланици Српске радикалне странке оспоравали су легитимитет 7 посланичких мандата изабраних са листе Група грађана „Доста је било - Саша Радуловић“, зато што је Покрајинска изборна комисија у свом извештају констатовала да је ову листу подржало 5670 грађана.

„Листи покрета „Доста је било“, иако није сакупила довољан број валидних потписа подршке грађана омогућено је, посредством америчког амбасадора Скота, да учествује на покрајинским изборима и освоји посланичке мандате. Одлука о избору покрајинских посланика предвиђа да једна листа не може имати мање од 6000 потписа како би се кандидовала на изборима, а у извештају јасно стоји да је овај покрет предао недовољних 5670 валидних потписа грађана.“-истакла је Смиљана Гламочанин Варга, потпредседник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.

apvojvodina