Радета: Закони Републике Србије не могу се мењати на захтев Хашког трибунала!

Председник Извршног одбора Српске радикалне странке Вјерица Радета истакла је на данашњој конференцији за новинаре, одржаној у седишту странке, да је последњим захтевом Хашког трибунала упућеном власти Републике Србије доказано да је овај Трибунал антисрпска творевина, која по сваку цену испуњава своје задатке. – Очигледно је да Хашки трибунал мисли да је Србија „банана држава“, без суверенитета, те да свака протува попут Алфонса Орија може да тражи од суверене државе Србије да мења своје законе према некаквим њиховим ставовима и погледима. – истакла је Радета и навела да закони Републике Србије, у складу са Уставом, могу да се мењају на предлог народних посланика и на предлог Владе Републике Србије, а не на предлог којекаквих хохштаплера из белог света. Радета је објаснила да је Виши суд у Београду донео решење да нема правног основа за изручивање троје српских радикала Хашком трибуналу, због наводног непоштовања суда. Након тога су из Хага инсистирали да српски радикали свеједно буду изручени, без обзира на решење које је било у складу са законом. У међувремену су представници Трибунала схватили да, по важећем закону у Србији, заиста нема правног основа за изручивање и упутили представницима власти увредљив захтев да се ради њих промени актуелни закон. – Овим захтевом представници Хашког трибунала показали су да су правне незналице. Решење којим је утврђено да нема правног основа за изручивање радикала Хашком трибуналу је постало правоснажно. То се у праву зове рес јудиката. То је статус пресуђене ствари. Нешто што је једанпут правоснажно пресуђено никада више, ни пред једним судом не може поново бити предмет поступка. То је принцип који је признат у целом међународном кривичном праву и међународном јавном праву. Такође, закони не могу ретроактивно да се примењују, тако да не постоји ни најмања могућност да се српски радикали нађу пред Хашким трибуналом.

kznhag