Профашистичка изјава градоначелника Сплита

Српска радикална странка најоштрије осуђује расистичку и профашистичку изјаву градоначелника Сплита Жељка Керума да су „Срби и Црногорци“ у прошлости нанели много зла Хрватима, те да их он због тога не би желео у својој породици. Ова изјава је доказ више да у Хрватској и даље постоји огроман степен мржње и неповерења према српском народу и да се данашња Хрватска, наводно „европска и демократска“, ни по чему суштински не разликује од некадашње злогласне Независне Државе Хрватске, која је била највернији Хитлеров савезник у Европи и у којој су током Другог светског рата усташе починиле геноцид незапамћених размера над Србима, Јеврејима и Ромима. Српска радикална странка захтева од Министарства иностраних послова Србије да поводом изјаве Жељка Керума одмах упути оштар демарш хрватској амбасади у Београду и Влади у Загребу, и тражи да државни органи Републике Србије, а посебно председник Републике Борис Тадић и поједини министри, коначно престану са политиком додворавања актуелном хрватском режиму.

Српски радикали и овом приликом подсећају домаћу и светску јавност да је Република Српска Крајина и даље под окупацијом Хрватске и траже да Уједињене нације и друге релевантне међународне организације изврше притисак на Владу у Загребу да се ова окупација оконча, те да се избеглом српском народу омогући повратак на своја вековна огњишта и уживање основних људских и грађанских права.