Престанак рада Хашког трибунала

Председник Комнунистичке партије Русије, Генадиј Зјуганов, затражио је јуче, у име своје странке „хитно ослобађање Војислава Шешеља, истинског српског патриоте, чија је једина кривица што брани интересе свога народа“, саопштио је на данашњој конференцији за новинаре члан Председничког колегијума Српске радикалне странке налдлежан за спољне послове, мр Дејан Мировић.

Зјуганов је, поводом сутрашње седнице Савета безбедности на којој ће се расправљати о раду Хашког трибунала, позвао Русију да званично иступи са захтевом да се оконча рад трибунала, објаснио је Мировић.

Исти захтев упутили су у уторак и депутати Руске думе министру иностраних послова Руске Федерације, Сергеју Лаврову, истичући да је лидер српских радикала Војислав Шешељ више од седам година у затвору у Хагу иако тужилаштво не може да му докаже било какву кривицу. Депутати су упозорили да трибунал на најгрубљи начин крши људска права и право на суђење у разумном року. Министарство има обавезу да одговори на овај захтев, истакао је Мировић.

Он је нагласио да је поред посланика Руске думе и Комунистичке партије Руске Федерације, подршку председнику Српске радикалне странке, др Војиславу Шешељу, дала и странка Праведна Русија, са којом Српска радикална странка има потписан споразум о сарадњи.

Прилози:

1. Преведено писмо депутата Руске думе упућено министру иностраних послова Руске Федерације, Сергеју Лаврову

Министру иностраних послова

Руске Федерације

С.В.Лаврову

Поштовани Сергеј Викторович,

На основу информација којима располажемо, дана 18. јуна 2010. године, одржаће се заседање Савета безбедности ОУН на којем ће председник и главни тужилац Хашког трибунала поднети извештај о његовом раду. У вези са тим желимо да истакнемо следеће.

Сматрамо да је постојање Хашког трибунала, како незаконито, тако и нелегитимно, у супротности са Повељом ОУН и другим основним нормама међународног права.

Овај орган је формиран на основу резолуције Савета безбедности ОУН, који не само да није имао компетенције да оснива међународне кривичне судове, него за то није имао ни правна овлашћења. Савет безбедности је основао орган  коме је доделио компетенције које ни сам нема – да суди физичким лицима, држављанима земаља чланица ОУН. Резолуција СБ је, упркос Међународном пакту о грађанским и политичким правима, лишила грађане бивше Југославије могућности да им суде судови „формирани на основу закона“, тј. на основу одлуке законодавне власти. Хашки трибунал крши основне принципе међународног права као што су: принцип поделе власти, принцип суверенитета, принцип презумпције невиности и многе друге.

Рад трибунала има много неправилности, као што су нпр: методи вођења истраге који су довели до смрти многих српских политичара, вршење политичког притиска на осумњичене и међународну заједницу, противправно одуговлачење процеса.

Одавно не изазива сумње чињеница да овај трибунал никада није коришћен у интересу међународног права и обнове поверења и правде. Хашки трибунал је отворено антисрпски орган (више од 80% оптужених су Срби), и коначно, формиран је с циљем обрачуна са српским лидерима.

Упоредо са тим, потпуно је очигледно да се не позивају на одговорност лидери албанских и хрватских фојних формација који су одговорни за ратне злочине. Суд је, примера ради, ослободио Рамуша Харадинаја који је некада командовао терористичком Ослободилачком војском Косова (ОВК) и Насера Орића који је извршио масовна убиства у Сребреници. На тај начин се, у раду Хашког трибунала, јасно испољавају двоструки стандарди.

Трибунал, у свом раду, на најгрубљи начин крши људска права, упркос Европској конвенцији о заштити људских права и основних слобода грађана, која предвиђа, да се судски процеси обаве у разумним роковима. Процес против С. Милошевића је трајао готово 5 година и завршио се смрћу бившег југословенског председника.

Тренутно је у току суђење лидеру Српске радикалне странке В. Шешељу, који је више од 7 година у затвору у Хагу, без обзира што тужилаштво не може да му докаже било какву кривицу.

Неопходно је да приметимо да издржавање трибунала кошта ОУН стотине милиона долара. Такво расипништво имамо у тренутку када човечанство у очајању тражи средства за борбу против глади, сиромаштва, неписмености и болести. Нема бољег примера неправедног коришћења средстава међународне заједнице од финансирања МТБЈ.

Колико је нама познато, на основу Резолуције СБ ОУН, Хашки трибунал је морао да заврши све истражне поступке још 2008. године и да потпуно прекине са радом 2010. године. Очигледно је да трибунал сада крши временски оквир који је предвиђен резолуцијом. Посебно нас брине изјава генералног секретара ОУН Бан Ки Муна, који је изјавио да рад Хашког трибунала неће бити завршен све док не буду ухапшени и предати суду сви они који се скривају од правосуђа.

Ми, депутати Државне думе, позивамо да Русија као стални члан СБ ОУН заузме, по датом питању, чврст став и иступи са захтевом о прекиду рада овог органа.

Депутати Државне Думе Руске Федерације

Мељников И.И.

Обухов С.П.

Корнијенко А.В.

Ширшов К.В.

Гостјев Р.Г.

Хахичев В.Д.

Плетњева Т.В.

Решуљски С.Н.

Рашкин В.Ф.

Романов В.С.

Куликов А.Д.

Комоједов В.П.

2. Преведена изјава председника ЦК КПРФ  Г. А. Зјуганова упућена руској јавности путем медија

Русија, рад, власт народа, социјализам!

П О Л И Т И Ч КА П А Р Т И Ј А

КОМУНИСТИЧКА ПАРТИЈА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Ц Е Н Т Р А Л Н И   К О М И Т Е Т

И З Ј А В А

ПРЕДСЕДНИКА ЦК КПРФ Г.А. ЗЈУГАНОВА

Заседање Савета безбедности ОУН одржаће се 18. јуна 2010. године, на којем ће председник и главни тужилац Хашког трибунала да иступе са извештајем о његовом раду. Став КПРФ у односу на Хашки трибунал је недвосмислен – његово оснивање је било незаконито, а рад – нелегитиман, и није у складу, како са Повељом ОУН, тако и са фундаменталним нормама међународног права.

Дати трибунал је основан резолуцијом Савета безбедности ОУН,који  није имао ни правна овлаштења ни компетенције да оснива међународне кривичне трибунале. Савет безбедности је формирао орган којем је доделио компетенције које ни сам нема, да суди физичким лицима, грађанима држава чланица ОУН.

У раду трибунала постоје многе недопустиве неправилности, као нпр: методи вођења истраге који су довели до смртног исхода многих српских политичара, притисци на осумњичене и међународну заједницу, противправно одуговлачење процеса. Хашки трибунал без гриже савести крши основне принципе међдународног права, како што су: принцип суверенитета држава, принцип презумпције невиности, принцип правичног суђења и сл.

Очигледна је чињеница да се овај трибунал, који наводно ислеђује ратне злочине, не користи у интересу међународног права и успостављања правде.  Он је постао оруђе репресије против руководилаца бивше Југославије. Од самог почетка рада Хашког трибунала, чије су истраге имале углавном антисрпски правац  (више од 80%  оптужених су Срби), формиран је с циљем обрачуна са српским лидерима.

Упоредо са тим, потпуно је очигледно одустајање од позивања на судску одговорност шефова НАТО земаља који су криви за агресију на суверену земљу, чланицу ОУН, као и вођа албанских и хрватских војних формација одговорних за ратне злочине. Суд је ослободио Рамуша Харадинаја, некада друмског разбојника, команданта терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК) и Насера Орића, босанског убицу и сребреничког крвника. На тај начин се, у раду Хашког трибунала, недвосмислено виде двоструки стандарди.

У свом раду трибунал се не зауставља ни пред чим, он на најгрубљи начин крши људска права. Он је, упркос Европској конвенцији о заштити људски права и основних слобода, која предвиђа вођење истраге у разумном року, водио процес против С. Милошевића готово 5 година. Овај судски процес, без преседана по свом цинизму, завршен је убиством.

Хашки џелати који су извршили злочин над Слободаном Милошевићем, настављају данас срамно суђење лидеру Српске радикалне странке В. Шешељу. Међутим, тужилаштво ни до данас није успело да, без обзира на упорне покушаје, докаже његову кривицу. То је потпуно разумљиво, јер В. Шешељ за време рата није заузимао државне функције, није припадао вишем војном руководству. Истински мотив вишегодишњег држања Шешеља иза хашких зидина је способност, овог веома популарног политичара у Србији, да стане на чело покрета српског народа против окупационе политике ЕУ и НАТО, који имају намеру да свим средствима ојачају свој утицај на Балкану и не дозволе обнову аутентичних братских односа између Србије и Русије. То је главни разлог зашто га савремени европски инквизитори подвргавају моралном мучењу, ево, већ више од 7 година.

На основу Резолуције СБ ОУН, Хашки трибунал је морао да заврши све истражне поступке још 2008. године, и да потпуно прекине рад 2010. године. То није извршено. Стиче се утисак да тај злочиначки орган има намеру да бесконачно настави своју рушилачку делатност. Процес који се води против лидера босанских Срба Р. Караџића може да омогући продужетак мрачног постојања трибуналу до краја следеће деценије.

Тај суд је постао сигурно уточиште и јасле за високопозициониране међународне чиновнике. Неопходно је прекинути финансирање трибунала, чије издржавање сваке године ОУН кошта стотине милиона долара. Ово безумно расипништво, као и отворена корупција, одвија се у тренутку када човечанство у очајању тражи средства за борбу против глади, сиромаштва, неписмености и болести. Нема срамнијег примера неправедног коришћења средстава међународне заједнице од финансирања Хашког трибунала.

КПРФ одлучно осуђује Хашки трибунал који дискредитује саму идеју међународног правосуђа. Делатност Хашког трибунала је фактички наставак војне агресије НАТО-а на Југославију 1999. године. То је средство убијања народа, исто као и крилате ракете и ловци бомбардери. Овај пут не убијају пилоти у авионима, већ убице у судским мантијама.

КПРФ захтева хитно ослобађање В. Шешеља – истинског српског патриоте, чија је једина кривица што брани интересе свог народа.

КПРФ позива да Русија, као стални члан Савета безбедности ОУН, заузме одлучан став по датом питању, и званично иступи са захтевом о престанку рада овог гестаповског органа.

Председник ЦК КПРФ

Г. А.Зјуганов