Покренут поступак за изручење Војислава Шешеља Хашком трибуналу!

Српска радикална странка обавештена је данас да је покренут поступак за изручење проф. др Војислава Шешеља Хашком трибуналу. Лидер радикала је добио позив за окривљеног, који је потписао судија за претходни поступак Милан Дилпарић и позван је да 10. марта у девет часова дође у судницу број 3, у згради Вишег суда у Београду.

Војислав Шешељ ће се одазвати на овај позив, неће бежати, неће се скривати али неће ни добровољно прихватити да оде у Хаг. У току овог поступка, за који ће тражити да буде јаван, износиће разлоге зашто би његово испоручивање Хагу било противправно.

Пре свега ће се позивати на Европску конвенцију о људским правима, која је надуставни и надзаконски акт. Србија је потписник те конвенције као правни следбеник Југославије и српска власт је дужна да поштује ту конвенцију.

По Европској конвенцији о људским правима свим грађанима се гарантују бројна права. Војислав Шешељ ће се позивати на право на правично суђење, које је у његовом случају драстично прекршено. Позиваће се и на кршење права да се сам брани, за које се у Хагу изборио после пет година, штрајком глађу. Најтеже кршење људских и процесних права Војислава Шешеља представља гажење његовог права на суђење у разумном року. Нико не може да каже да је разумни рок за суђење 13 година и један и по месец, нити да је разумно да се окривљени држи у притвору готово пуних 12 година.

Свака евентуална судска одлука и одлука извршне власти о испоруци, коју би донео министар Никола Селаковић или премијер Александар Вучић, била би апсолутно противуставна.

Лидер Српске радикалне странке је додао да са задовољством улази у овај процес и да ће, уколико дође до испоруке, пружати пасиван отпор. Што се тиче изборне кампање Српске радикалне странке, она ће бити настављена планираним током, без обзира на исход поступка за изручење.

sa

[wpdevart_youtube]Tzd010Cal7U[/wpdevart_youtube]