По налогу Брисела и Вашингтона Тадићев режим ушао у процес фактичког признања независности Косова

„Српска радикална странка најоштрије осуђује режим Бориса Тадића, који је испуњавајући захтеве Брисела и Вашингтона ушао у процес фактичког признања независности Косова. Данашња посета Кетрин Ештон је у функцији убрзања тог процеса“, рекао је члан Председничког колегијума Борис Алексић на конференцији за новинаре.
„Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић најавио је да ће Албанци на територију Србије моћи да улазе са документима тзв. Републике Косово, али да ће наводно бити очуван суверенитет и интегритет Србије јер неће бити потписан документ којим се то омогућава, већ ће, према његовим речима, постигнуте усмене договоре имплементирати владе а надгледати Европска унија“, истакао је Алексић .
Српска радикална странка упозорава власт да ова Стефановићeва изјава представља брутално кршење Устава и територијалног интегритета Србије. Алексић је нагласио да је ово још један у низу показатеља да је Тадићева власт одустала од потврђивања статуса Косова и Метохије у складу са Уставом Републике Србије и Резолуцијом 1244, а то је да је Косово и Метохија саставни део Републике Србије.
„Бесмислено је оправдање да неће бити потписан ниједан документ“, јер нико и не тражи да се потпише било какав документ којим се признаје независност Косова јер то није ни потребно. Када се реше питања саобраћаја, циркулације људи кроз Србију, личних докумената, када им се предају катастри којима ће моћи да манипулишу и избаце власништво свих Срба, када се успоставе царински прелази и постигне договор о другим питањима, онда више није важно да ли ће Србија де јуре признати независност Косова, да ли ће то озваничити на неком документу, јер је то урадила де факто“, истакао је Алексић.
Члан Председничког колегијума упозорио је да режим Бориса Тадића све време обмањује грађане, убеђујући их да нико не поставља признање Косова као услов за улазак у ЕУ. „Амерички амбасадор на Косову и Метохији је отворено рекао да је прихватање независности Косова предуслов за улазак Србије у ЕУ. Тадићева власт сада настоји да убрза процес фактичког признања независности Косова пре доношења одлуке о статусу кандидата. Тако се власт одрекла Косова и Метохије зарад утопијског уласка у чланство земаља које воде непријатељску политику према нашој земљи“, објаснио је Алексић.