Осуђујемо кампању „Да се Буњевци изјасне као Хрвати“

Хрватска заједница води предстојећу кампању за попис становништва „Да се Буњевци изјасне као Хрвати“ правећи паралелу буњевац је исто што и католик, а то је исто што и  Хрват.

СРС оштро осуђује покушај асимилације Буњеваца у Хрвате и са тиме покушај мењања националне структуре становништва Суботице.

Ово се све чини уз покровитељство владајуће странке ради њеног даљег опстанка на власти. Срби су као народ кроз своју историју били често на мети других који су их асимилирали. Притисци су вршени економски, социјално, а често и насилно ратом. То се и дан- данас дешава на територији Србије или у државама где живе.

Оштро се противимо, јер ово је корак који, уз противуставни статут Војводине, води

насилном мењању структуре становништва, а у будућности, можда и мењању граница  Србије.

Позивамо све грађане да се слободно и самостално изјасне о својој националној припадности и да не дозволе да било ко утиче на њихову одлуку.

Српска радикална странка је српска странка која чува српски индетитет, али чувајући своје, чувамо и поштујемо све остале националне индетитете. Срби никада нису никога приморавали нити вршили притисак да мењају своју вери или националну припадност и зато позивамо државне органе Србије да заштите све грађане Србије, без обзира на националност и тражимо да се поштује устав Србије, који свим грађанима гарантује слободу изјашњавања.