Обрaћање из Изборног штаба Српске радикалне странке

Александар Шешељ: Даме и господо, пре свега бих хтео да констатујем да смо ми, српски радикали, изузетно незадовољни данашњим резултатима избора. Ми смо, наравно свесно били у једној изразито неравноправној борби са веома ограниченим ресурсима и медијске и финансијске и сваке друге природе. То су околности које смо ми свакако знали и свесно смо ушли у ову изборну кампању, али, као и увек, за нас је слободно изјашњена демократска воља грађана Србије светиња. Никада нећемо кривити никога другог за наш изборни неуспех. Радићемо на томе да изборна воља грађана Србије буде у нашу корист.

Ја ћу вам сада прочитати резултате за које ми сматрамо да су релевантни, а има их Изборни штаб Српске радикалне странке на више од 18% обрађених бирачких места за републичке изборе. Сада ћете ме извинити, пошто смо овде по скраћеницама водили у нашим табелама, са пуним називима листа: Српска напредна странка, односно „Александар Вучић Србија не сме да стане“ по резултатима којима располаже наш изборни штаб, освојила је 46,3%; „Ивица Дачић – премијер Србије“ 6,2%; „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ 1,8%; Коалиција Двери и Заветници – национално окупљање 2,7%; коалиција Нада 4,9%; Савез војвођанских Мађара 1,7%; Србија против насиља 24,1%; листа Усаме Зукорлић 0,4%; листа Сулејмана Угљанина 0,1%; Заједно за будућност, коалиција за мир и толеранцију 0,1%; Народна странка 0,8%; коалиција Радуловић Тадић 1,2%; Шаип Камбери, по нама 0,1%; др Бранимир Несторовић 4,8%; Да се струка пита 0,1%; Руска странка 0,2%; Чедомир Јовановић 0,2% и Албанска демократска алетрнатива, по нама, 0%. Дакле, то су резултати који представљају узорак бирачких места широм Србије из урбаних и из руралних средина. Тај узорак је само, односно утицај осталих резултата који ће пристизати, у мањој мери може да промени ове резултате, али, отприлике је извесно да ће и резултати укупних парламнтарних избора бити слични овоме што сам сада прочитао.

Такође, ми смо сведоци били разних скандала у току данашњег дана. Једног ауторасистичког приступа великог дела политичких странака у Србији према Србима који су из Републике Српске, а имају пребивалиште, или имају кућу или стан, двојно држављанство негде у Србији. Дакле, то је заиста незабележено. То је заиста једна порука раздора која се шаље у моментима када је Србији потребно јединство, када је Србији потребно уједињење и када Србија мора, као један од својих приоритета да има свакако заштиту и Дејтонског споразума, али наравно и положаја Републике Српске која је изложена континуираним ударима свих западних сила. Данас је, нажалост, један велики број представника политичких странака послао поруке које су неприхватљиве, којима смета сваки Србин који није Срби из круга двојке и који са висине гледа наше сународнике као да су они дошли да гласају у Индију или у Аустралију, а не у своју Србију. Тако да је заиста то нешто што ће нажалост крајње негативно обележити и овај изборни дан и овај изборни процес.

Што се тиче резултата београдских и покрајинских избора, ми за сада немамо релевантан податак са којим би могли да располажемо како би имали неке резултате који би могли да осликавају право стање. Ми свакако радимо на томе. Ми наравно, што се тиче наше кампање, ја бих желео да се захвалим пре свега свим члановима, симпатизерима, гласачима Српске радикалне странке који су нам на овим изборима дали глас. Ми смо свакако поносни на све њих. Никада нећемо одустати због њих и радићемо на томе да се наш положај у скорој будућности поправи. Наравно, тражићемо грешке у себи самима, у нашој организацији. Предузећемо мере да се наше унутрашње стање поправи. Извршићемо темељну реконструкцију и врло брзо ћемо спремни бити за нове изборне окршаје. Желео бих такође да се захвалим и нашим кандидатима, нашим активистима који су изнели једну поштену, часну кампању која ни на који начин није покушавала да манипулише грађанима Србије, да их вара, лаже, да нуди лажна обећања, да купује гласова или било шта слично што су заиста ушли са једном позитивном енергијом, чиста срца, искрено, доследно у изборну кампању у јако тешким околностима по нас. И мени је заиста велика част што могу све те људе да назовем својим саборцима.

Линк ка видеу