Обновићемо запуштене новосадске паркове!

На конференцији за медије која је одржана у Лиманском парку кандидат за градоначелника Новог Сада Ђурађ Јакшић и Снежана Воштић, која је са тимом стручњака направила програм за Нови Сад из области екологије и заштите животне средине представили су најзначајиније ставке овог програма.

„Српска радикална странка ставиће ван снаге све одлуке које предвиђају да се на потезу садашње градске депоније, изгради велика Регионална депонија за читав јужмо-бачки округ. За разлику од наше политичке конкуренције, Српска радикална странка се најотвореније противи изградњи велике Регионалне депоније, на свега неколико стотина метара удаљености од густо насељених Клисе, Слане баре, Видовданског насеља, Немановаца и Пејићевих салаша и на неколико килoмeтaра од најужег градског језгра, јер она представља темпирану еколошку бомбу, а налази се у близини најважнијег изворишта воде „Ратно острво“.“ – рекао је Јакшић.

Програм српских радикала предвиђа да се сав отпад који се не може рециклирати или претворити у компост не одлаже на депоније, него да се спали. Најпогодније место за изградњу спалионице је Шангај, због изграђене инфраструктуре и непосредне близине ТЕ- ТО.

Јакшић је поручио да ће приоритет за српске радикале бити хорикултурно уређење запуштених новосадских паркова, те да је непоходно уредити Лимански, Футошки, Каменичи, као и парк код Железничке станице.

Председник Савета за екологију и заштиту животне средине, Снежана Воштић истакла је значај ревитализације свих изворишта воде из којих се Нови Сад снабдева водом.

saop ns2

„Сматрамо да посебну пажњу треба посветити проблему отпадних вода, њиховој локацији и контроли садржаја, која је у директној вези са квалитетом пијаће воде коју користе Новосађани. Поред тога, решићемо све израженији проблем одлагања анималног отпада на територији Новог Сада“-поручила је Воштићева.

Српски радикали посебно ће инсистирати на озелењавању свих међуквартовских зелених површина које су нарушене, а самим тим утицаћемо и на смањење великих алергена амброзије и тополе, где ћемо решење изнаћи у сарадњи са Шумарским факултетом и другим надлежним институцијама.

saop ns