Наставља се уништавање ГСП-а

Усвојеним ребалансом буџета из 2019. године, одборници Скупштине града Београда предвидели су нови зајам у виду подизања кредита у висини од 35 милиона евра за куповину нешто преко 200 аутобуса за потребе ГСП-а. У образложењу овакве одлуке наведено је да ће кредити бити повољни уз констатацију да на тај начин Град „чврсто“ стоји иза овог јавног предузећа.

Градски одбор Српске радикалне странке позива челнике Града да јавности достави на увид стратегију развоја ГСП-а, уколико су је икада и донели, те да доставе одговор на следеће кључно питање:

Којом методологијом чаробњаци из Града намеравају да реше проблем ГСП-а када, заправо, с друге стране пуне новчанике милијардама динара на годишњем нивоу представницима конзорцијума АПЕКС и приватним превозницима?

Наиме, финансијским обрачуном за 2012. годину, приходи ГСП-а од увођења Бус Плус система наплате карата су драстично опали. У периоду када је ово ЈП бележило губитке, приватно предузеће АПЕКС приходовало је око 10 милиона евра (на годишњем ниову)! Због криминалног уговора с овим приватним конзорцијумом ГСП је у поменутој години, само од продаје карата, изгубио преко 2,5 милијарди динара.

Градски одбор Српске радикалне странке изражава забринутост због одлука које се годинама уназад доносе у вези са ЈКП ГСП Београд јер, по нашем мишљењу, оне не иду у прилог стабилизацији предузећа већ његовом потпуном уништењу. Сматрамо да је циљ доносиоца оваквих штетних одлука приватизација ГСП-а, а прва последица таквог потеза било би вишеструко поскупљење карата за превоз.