Институције културе Града Новог Сада не смеју бити занемарене!

Српска радикална странка упозорава јавност да по финансијског план пројекта „Нови Сад – европска престоница културе 2021“ постоје многе недуомице и непознанице имајући у виду да документ који се нашао пред одборницима на последњој седници Скупштине Града Новог Сада и који је усвојен од стране владајуће већине не показује ни тематику ни  структуру прихода и расхода укупног буџета пројекта „Нови Сад – европска престоница културе 2021.“ који износи око 70 милиона евра.

„Нас српске радикале радује чињеница да је Нови Сад понео титулу Европске престонице културе за 2021. годину, те сматрамо да уколико буде било довољно политичке мудрости, зрелости и смисла за праве потезе град Нови Сад може осетити бројне бенефите од овог пројекта. Међутим, на основу паушалног документа од свега неколико страна не можемо јасно видети шта се то структурно и тематски дешава везано за пројекте чија је реализација предвиђена за наредних 5 година“ – истакла је Марина Недељковић, председник Савета за информисање Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад.

„Ми српски радикали постављамо питање зашто су институције кулутре чији је оснивач Град Нови Сад и даље занемарене од стране владајуће већине, када је добро познато да исте кубуре са вишедеценијским проблемима смештајних капацитета, недостатком финансијске подршке и бројем запослених стручних кадрова?“

Српска радикална странка сматра да велика финансијска средства опредељена за пројекат „Нови Сад – европска престоница културе 2021.“ не смеју заобићи културне установе чији је оснивач Град Нови Сад, имајући у виду да се из званичне апликације овог пројекта не може установити да ли ће и колико средстава бити опредељено за њихово финансирање.

„Ми српски радикали сматрамо да је потребно направити радикалан заокрет у вођењу културне политике на територији града Новог Сада, под хитно престати са финансирањем приватног подухвата “Егзит“ из буџетских средстава, те тај новац преусмерити ка финансирању традиционалних институција културе и културно-уметничких друштава која негују и баштине српску, али и културе свих осталих националних заједница на територији града - закључила је Марина Недељковић, председник Савета за информисање Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад.