Иницијатива српских радикала за промену назива улица

Поводом великог дана, 9. новембра и 94 – годишњице од уласка ослободилачке српске војске у Нови Сад и ослобођења нашег града, Српска радикална странка је упутила иницијативу Скупштини Града Новог Сада за преименовањем две улице у Петроварадину.

Предлог Српске радикалне странке је да се, Београдска улица назове улицом 9. новембра, а улица Лисинског преименује у улицу мајора Војислава Бугарског. Историја казује да је, на појутарје Митровдана, 9. новембра 1918. године, ослободилачка српска војска предвођена мајором Војиславом Бугарским умарширала у Нови Сад, тако што је прошла кроз данашњу Београдску капију и прешла Дунав преко некадашњег Поћорековог моста. Као један од најзначајнијих датума у историји нашег града, 9. новембар, је Статутом Града Новог Сада дефинисан као дан града, а Војислав Бугарски проглашен за почасног грађанина Новог Сада.

Српска радикална странка сматра да је предложено преименовање улица у Петроварадину пуно симболике и да чува од заборава сећање на славни дан, 9. новембар 1918. године, када је у наш град стигла дуго чекана слобода.

Српска радикална странка са задовољством, пружа пуну подршку иницијативи Организације резервних војних старешина града Новог Сада, да се реконструише, изради и постави спомен плоча ослободиоцима Новог Сада 1918. године, на Београдску капију, коју је красила од 1938. до 1941. године,  када је уништена од стране усташког окупатора.