Хитно обустављање кривичног поступка и исплата нематеријалне штете Шешељу

Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ предао је јуче претресном већу Мишљење поводом одлуке претресног већа III о наставку поступка, изјавио је на данашњој конференцији за новинаре Зоран Красић, потпредседник Српске радикалне странке и председник Комитета за одбрану Војислава Шешеља.

Овим поднеском Шешељ је на основу бројних кршења његових основних људских и процесних права, као и непоштовања правила и прописа како предвиђа правило 5 Правилника о поступку и доказима доказао да је оваквим поступањем МКСЈ неспорно проузрокована стварна штета њему као оптуженом.

Красић је констатовао да флагрантно кршење начела експедитивности указује на очигледну примену доктрине злоупотребе поступка па се овим поднеском захтева обустављање кривичног поступка и хитно и неодложно пуштање др Војислава Шешеља на слободу, јер је очигледно да се поступак не може наставити да би био  правичан и фер те да је изузећем судије Хархофа практично поступак поништен.

За насталу ситуацију систематског кршења људских и процесних права не постоји друго одговарајуће процесно решење, нагласио је Красић.

Осим тога др Војислав Шешељ је због свих ових разлога претрпео и нематеријалну штету која се не може надокнадити само констатацијом о повреди његових права већ и исплатом накнаде штете. Шешељ је на име нематеријалне штете захтевао од МКСЈ исплату  у износу од 12.000.000 евра.