Град да поштује Закон о облигационим односима

Српска радикална странка поднела је три повезана предлога за допуну дневног реда Једанаесте седнице Скупштине града Београда.

Прва тачка је предлог закључка којим ће ЈКП Инфостан бити обавезан да свим физичким лицима отпише дугове, камате и судске трошкови за период до 1. марта 2008. године. Поднетим предлогом Одборничка група Српске радикалне странке захтева да се Закон о облигационим односима, који прописује да наведена потраживања застаревају након годину дана, не примењује селективно и само у случају када то одговара неспособној градској власти већ и онда када законске одредбе очигледно иду у прилог грађана.

Сматрамо да је крајње неморално и потпуно лицемерно да челници Демократске странке који су крајем деведесетих година прошлог века позивали грађане да не плаћају рачуне Инфостана данас супротно закону под претњом принудне пленидбе имовине захтевају плаћање рачуна старих и више од десет година.

Друга предложена тачка је захтев Српске радикалне странке да Скупштина града у складу са Статутом Града изврши надзор над радом ЈКП Инфостан како би било сагледано стање у коме се ово предузеће налази и како би биле предузете потребне мере за обезбеђивање нормалног функционисања предузећа и пружање комуналних услуга Београђанима.

Трећим предлогом за допуну дневног реда предложено је формирање привременог радног тела Скупштине које би испитало наводе о раширеној корупцији и бројним злоупотребама у пословању појединих здравстваних установа чији је оснивач Град.

Имајући у виду да су такве, изузетно озбиљне, оптужбе изнели високи функционери градске власти Српска радикална странке сматра да смена неколико директора здравствених установа не представља адекватне мере за борбу против корупције и криминала већ да евентуални кривци за злоупотребе морају бити кажњени у складу са законом док са имена оних који су своју дужност обављали часно и одговорно мора бити скинута љага која им је нанета изношењем оптужби у јавност.

Српска радикална странка позива челнике градске власти да новац за функционисање градских служби и јавних комуналних служби обезбеде борбом против корупције и криминала и спречавањем противзаконитог и ненаменског трошења десетина милиона динара свакога месеца уместо што се баве јефтиним демагошким маркетиншким триковима попут смањивања плата директорима јавних комуналних предузећа за по неколико хиљада динара.