Држава мора да заштити раднике

Српска радикална странка поново позива државне органе да покажу одлучност и опредељење да заштите раднике којима су послодавци због своје бахатости и финансијске неодговорности буквално ускратили могућност егзистенције, право да раде и право на социјалну и здравствену заштиту.

Још један пример тајкунске дрскости и супериорности у односу на државу показује власник ливнице Мачкатица а.д. у Сурдулици Ђорђије Ницовић, који запосленима дугујуже преко 130 милиона динара на име зарада, осигурања, путних трошкова и сл.

Српска радиклана странка подсећа да су инспекцијиски органи, када је реч о штрајку, брзо реаговали када су у питању штрајкачи. Ипак, морали су да констатују да се штрајк одвија у складу са законом и да су захтеви потпуно оправдани. Али када су у питању обавезе послодавца и права радника, државни органи показују потпуну слабост, немоћ да натерају послодавца да измири своје обавезе и исплати своје дугове према обесправљеним штрајкачима. Уместо плата деле се откази, уместо радника упошљавају се приватни батинаши по опробаном рецепту, а надлежни све то посматрају и ћуте верујући да је за ове проблеме надлежан неко трећи.

Српска радикална странка сматра да је држава дужна да покаже чврст и јасан став да су пред законом и обавезама сви једнаки и да закон сви морају да поштују. Да покаже намеру да се обрачуна са ситним али пре свега са крупним криминалом, тајкунима који на примеру актуелних штрајкова демострирају апсолутни безобразлук односно потврђују став Српске радиклане странке да односе у овој држави уређују власници крупног капитала – тајкуни, а не званичне државне институције и органи.