Дамјановић: Нови закон не предвиђа иста права за сву децу!

На конференцији за новинаре, одржаној у холу Дома Народне скупштине, присутним новинарима се обратио посланик Српске радикалне странке Миљан Дамјановић.

Дамјановић је желео да изнесе своју забринутост поводом новог Закона о финансијској подршци породицама са децом. Он је изјавио да поред одређених позитивних ефеката, овај Закон поседује и низ нелогичности. Побољшања која овај Закон носи важе само за децу рођену после 25. децембра 2017. године. Поставља се питање шта је са децом рођеном пре тог датума. Зашто су они у неравноправном положају уколико нису напунили 10 година?

Српска радикална странка захтева да сва деца која нису навршила одређен број година (зависно да ли се ради о првом, другом, трећем или четвртом детету) добију права на надокнаде које предвиђа овај Закон.

Дамјановић је такође скренуо пажњу на чињеницу да је родитељима тешко и после дететове 10 године, посебно у руралним срединама, а да Закон не обухвата период од 10. до 18. године у коме су за дете потребна додатна новчана средства за школовање и издржавање. Такође постоје родитељи који желе и пето, шесто, седмо дете. Да ли су и та деца, деца другог реда? Зашто и они немају права на новчане надокнаде?

Други предлог закона који је Дамјановић критиковао је закон који се тиче регулације области сезонских послова, нарочито одредбе да пољопривредници о ангажовању повремених радника треба сами да обавесте Пореску управу путем имејла.

„У неким од тих села нема асфалта ни струје, власници тих газдинстава имају по 60, 70 или 80 година. То решење може да се примени тек када држава буде помогла пољопривредницима, до тада је тај законски предлог бесмислен“, истакао је Дамјановић.