Цена пшенице не сме да буде мања од 20 динара

Српска радикална странка упозорава да ће се приликом откупа пшенице поновити сценарио од прошле године, када су складиштари и млинско-прерађивачка индустрија наметнули цене које нису покривале трошкове производње, истакао је на данашњој конференцији за новинаре председник Савета за пољопривреду Српске радикалне странке, Милорад Крстин.

Крстин је нагласио да је крајње време да влада  престане да буде неми посматрач и да под хитно мора да наложи Робним резервама да откупе око 250 хиљада тона пшенице, по цени која покрива трошкове производње и која не би смела да буде нижа од 20 динара по килограму. Уколико се то не уради, наставиће се тренд смањивања површина под житарицама, што ће неминовно довести до несташице пшенице. Цена брашна и хлеба, самим тим, биће повећане, упозорио је Крстин.

Скандалозан пример који показује како се уцењују пољопривредни произвођачи представља понуда „Викторија групе“, на чијем челу су Ружица Ђинђић и Милија Бабовић, удружењу „Војводина аграр“, рекао је Крстин. Он је истакао да откупна цена коју су понудили, од 15 до 16 динара по килограму пшенице, не подмирује ни најосновније трошкове производње.

Члан Председничког колегијума Дејан Мировић нагласио је да режим Бориса Тадића непрестано обмањује грађане о наводним благодетима уласка у Европску унију.

Европска унија уништава пољопривреду земаља источне Европе и до 2013. године је забрањено да нове чланице Европске уније имају исте субвенције као старе. Најбољи пример је Бугарска која је од највећег извозника пољопривредних производа у источној Европи постала увозник, рекао је Мировић.