Александар Шешељ: Путин штити територију Русије, укључујући и Крим и Севастопољ

Народни посланик Александар Шешељ, потпредседник Српске радикалне странке, апеловао је данас на Савет Европе да позове на смиривање ситуације између Русије и Украјине по питању ескалације у Керчком мореузу и оценио да су Крим и лука Севастопољ интегрални делови Руске Федерације, што треба да буде свима јасно.

,,Свака земља има право да заштити своје територијалне воде и да реагује на угрожавање своје територије. Провокација у Керчком пролазу је само део предизборне кампање за председника Украјине. То је један погранични инцидент. Због тога је уведено ратно стање у Украјини које није уведено ни када је почео устанак у Донбасу. То показује да је све ово кампања. И ова резолуција, коју ћете данас донети, део је те кампање“, рекао је Шешељ четвртог дана заседања Парламентарне скупштине Савета Европе.

Александар Шешељ је подсетио да су у марту 2014. године, грађани Крима и Севастопоља на референдуму гласали да се, како је рекао, ,,после 60 година врате у отаџбину“.

,,Одлука је донета на демократском референдуму, на којем је излазност била 83 одсто и народ Крима је гласао слободно. Од 2014. године Крим је постао неотуђиви део Русије. Референдум на Криму је био празник демократије, о чему Европа може само да сања. На изборима за Европски парламент излазност је била 40 одсто, што је два пута мање него на Криму. И председник Русије Владимир Путин има највећи легитимитет у Европи. За њега је гласало 75 одсто грађана, а излазност је била 70 одсто“, навео је народни посланик Српске радикалне странке у свом обраћању на заседању Европског парламента.