Genetski modifikovana hrana je veliki rizik po zdravlje ljudi. Unošenjem genetski modifikovane hrane ili mesa životinja koje su hranjene GMO može doći do toga da strani geni (dobijeni u laboratorijama genetskim manipulacijama) preskoče na naš genetski kod i da ga izmene. Posledice mogu biti poražavajuće, od onih manje opasnih, kao alergijske reakcije, pa do pojave kancerogenih oboljenja, neplodnosti ili epidemije novih bolesti. Mi danas u potpunosti ne možemo predvideti kuda nas može odvesti upotreba GMO jer će se posledice dugogodišnje upotrebe GM hrane, više odraziti na generacije koje dolaze posle nas. Agresivnost kompanija koje proizvode GMO, u prvom redu američke kompanije „Monsanto“, koja najavljuje regrutovanje ljudi za prodaju genetski modifikovanog semena u Srbiji, govori o tome da Srbija lako može da podlegne pritiscima i dopusti genetski modifikovano seme i hranu na domaćem tržištu. Dokaz za to su i bivši ministri poljoprivrede, koji su bili stipendisti pomenute kompanije, Saša Dragin i Olivera Dulić Marković koja je za vreme svog mandata uvozila genetski modifikovanu soju. Kada se genetska zagađenost dopusti, više se nikad ne može očistiti. Ljudski organizam nije predviđen za ovakvu hranu, a gledajući dugoročno ona može pruzrokovati genetski mutiranog čoveka jer „hrana leči ali ume i da truje“.
0 KOMENTARA
TVOJ KOMENTAR