Transktipt konferencije za novinare (27. april 2016.)

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, u vezi sa tek održanim izborima postoje dva velika problema, koja se urgentno moraju rešavati. Prvi je problem neadekvatne zastupljenosti i neravnopravnosti političkih stranaka u medijima u toku predizborne kampanje. To je postalo nepodnošljivo i Srpska radikalna stranka će preko svoje poslaničke grupe zahtevati da se u Narodnoj skupštini vodi posebna rasprava o tom pitanju.

Mi smo jedna od stranaka koje su najviše pogođene tim neravnopravnim tretmanom u medijima, pogotovo na državnoj televiziji, gde naši predstavnici nisu učestvovali ni u jednoj jedinoj emisiji.

Istini za volju, u dva navrata su kao pozivali. Pozivali su nakon što je najavljena emisija o mojoj haškoj presudi i nakon što su najavljeni učesnici, naknadno, na dan održavanja emisije, i Zorana Krasića da učestvuje. On je, naravno, odbio.

Nekoliko puta su u emisijama raspravljali o meni, a mene nisu zvali. I drugi put su pozvali mene da gostujem u emisiji „Oko“, ja sam odgovorio da ne mogu, jer imam tog dana miting u nekom mestu u Srbiji. Rekao sam – doći će Nemanja Šarović, zamenik predsednika, nisu dozvolili.

Tome što radi državna televizija, takozvani Javni servis, mora što pre da se stane u kraj i zato ćemo zahtevati smenu generalnog direktora Dragana Bujoševića i glavnog i odgovornog urednika, Nenada Lj. Stefanovića.

Državna televizija mora imati podjednak tretman svih stranaka u izbornom procesu.

Naravno, i sve privatne televizije su se ponašale na sličan način. Uglavnom su forsirale predstavnike režima ili predstavnike prozapadnih političkih stranaka. Drugi, još veći problem, je pokušaj naknadnog prekrajanja izbornih rezultata od strane Republičke izborne komisije, pod pritiskom američkog ambasadora Skota i evropskog predstavnika Mek Alistera. Imamo informaciju da se čak i britanski ambasador Kif u to umešao.

Kako se radi to prekrajanje izbornih rezultata? Pošto nijedna od ove dve problematične koalicije nije dostigla cenzus, ni Dveri-DSS, ni Čeda-Boris-Čanak, onda Republička izborna komisija tendenciozno odbacuje biračka mesta gde su te stranke vrlo loše prošle, kako bi stvorila novu osnovicu iz koje proizlazi da imaju pet posto glasova. Dakle, Republička izborna komisija veštački smanjuje biračko telo i broj izašlih birača na izbore. To je takođe nedozvoljivo, to je kršenje i Ustava i zakona i to povlači krivičnu odgovornost.

Mi zahtevamo da se izbori ponovo održe na oko 160 biračkih mesta gde su se desile razne ozbiljne nepravilnosti i ukazujemo posebno na činjenicu da Srpska radikalna stranka nije imala nikakve mogućnosti da kontroliše prebrojavanje glasačkih listića sa Kosova i Metohije. Tu mogućnost su imali samo predstavnici stranaka koje su bile parlamentarne u prošlom mandatu.

Izvolite, ako vi imate neko pitanje.

Novinar Jovana Štetin, N1 televizija: Čuli smo juče od Dejana Đurđevića, predsednika RIK-a, da će svim strankama dozvoliti uvid u sav birački materijal i da će dostaviti između ostalog sve to na disketama. Da li će Srpska radikalna stranka tako nešto tražiti i potom brojati to što dobijete od njih?

I drugo pitanje: da li mislite da postoji neki problem sa glasovima koje je vaša stranka dobila? Dakle, da li i tu sumnjate u rezultat ili samo sumnjate na ove dve solucije koje ste nabrojali?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Srpska radikalna stranka je u popriličnoj meri uspešno pratila izborne rezultate i mi smo na osnovu podataka, do kojih smo sami došli, a i do kojih su došli naši predstavnici u Republičkoj izbornoj komisiji, saznali za sve ovo što se dešava.

Naravno, postoje sumnjive stvari i što se tiče naših rezultata, ali njih je teško dokazati. Postoje pokušaji potkupljivanja kontrolora na biračkim mestima, koji su nam prijavili te pokušaje. A onda postavljamo sebi pitanje koliko je bilo onih koji su bili potkupljeni, a koji nam ništa nisu prijavili.

Drugo, kod brojanja glasova moguće je veštački praviti nevažeće listiće. Onaj ko broji može jednostavno da zaokruži redni broj još neke liste i tako da učini nevažećim glasački listić koji mu nije po volji. Na taj način sad može naknadno da se i dalje smanjuje biračko telo koje je u opticaju, da bi ove dve stranke prešle preko pet posto.

Mi ćemo prihvatiti u elektronskom obliku sve te podatke kojima raspolaže Republička izborna komisija. A mi sami smo imali 85 posto pokrivenosti svih biračkih mesta. Dakle, oko 15 posto biračkih mesta nismo mogli da kontrolišemo. U najvećem broju slučajeva to su opštine u kojima pretežno žive pripadnici nacionalnih manjina, kao na primer Ada, Senta, Kanjiža, Mali Iđoš, Tutin i još neke opštine, Bosilegrad i tako dalje. Tamo nismo bili u stanju da kontrolišemo birački proces.

Novinar: Gospodine Šešelj, kome je bilo možda u interesu da namaknu cenzus ovim koalicijama koje ste pominjali? Znači, ova jedna, Sandi Rašković-Ivić i Bošku Obradoviću?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Samo Amerikancima. Nije bilo pokušaja da se njima namakne cenzus i te dve koalicije su bile ubedljivo ispod cenzusa dok nije intervenisao američki ambasador Skot. Tek tada je i sam Vučić ustuknuo, iako je imao drugačije podatke, videli ste i sami na konferenciji za štampu, i pogotovo Republička izborna komisija.

Republička izborna komisija, odnosno njeno rukovodstvo stavilo se u funkciju naštimavanja rezultata. I nisu držali uopšte sastanke. Tri dana nije bilo sastanka Republičke izborne komisije. Ranije se komisija uvek sastajala više puta dnevno. Svaka ozbiljnija promena podataka inicirala je novi sastanak komisije. Oni su saopštavali javnosti preliminarne rezultate, a da nije bilo nikakvog sastanka komisije. To je naša predstavnica Željka Radeta juče detaljno iznela na sastanku. Prenos je trajao na vašoj televiziji negde tamo dok ona nije završila i posle valjda deo govora predsednika izborne komisije. To je javnost mogla da vidi, ali samo na vašoj televiziji.

Nikome od drugih stranaka nije u interesu da ove dve koalicije prođu u skupštinu, jer svima se nama smanjuje broj poslanika ako one prođu. Ali kada su stranci pritisli, Vučić je ustuknuo, a Republička izborna komisija se stavila u funkciju izvršavanja američke volje.

Novinar: Hvala vam.

Prof. dr Vojislav Šešelj: To je sada valjda svima očigledno. Tu valjda nema nikakve sumnje više.

Novinar: A zbog čega mislite da jedna stranka, kako oni kažu „građanske desnice“, konkretno mislim na koaliciju DSS-a i Dveri, zbog čega bi američkoj ambasadi bilo u interesu da upravo oni budu ti koji će ući sa 13 poslanika u Skupštinu?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Nije to nikakva stranka desnice, prvo zato što je u našem političkom životu odavno prevaziđena podela na levicu i desnicu. To je koalicija koja je glumila patriotsku orijentaciju, prorusku orijentaciju, anti-NATO orijentaciju. Međutim, na prvi poziv se već svrstala u taj blok prozapadnih stranaka.

Vi ste imali u medijima podatke o Jasmini Vujić, koja je visoki funkcioner Dveri i treća, valjda, na njihovoj listi. Vi ste imali podatke o njihovim susretima sa službenikom američke ambasade. Dakle, to je već sada činjenica koja je svima poznata.

Oni žele da imaju i stranku tog profila da bi oduzimala deo glasova patriotskog biračkog tela, anti-NATO i antievropski raspoloženog biračkog tela, a Amerikanci su u procesu stvaranja novog DOS-a. Njima su, dakle, potrebne i demokrate i Dosta je bilo, a i ove dve stranke i oni bi kroz sadašnju skupštinu da zapravo formulišu novi DOS i sve su prilike da će sada zaigrati na kartu ovog Radulovića, koji se pokazao prilično uspešnim na ovim izborima. Iako nije imao infrastrukturu, nije imao stranku za sobom, dobio je solidan broj glasova, to se mora priznati. I po našim pokazateljima on je prešao ubedljivo cenzus, ali ove dve koalicije koje su problematične sigurno nisu prešle cenzus.

Imate li još pitanja? Ako nemate, još samo da vam stavim do znanja, da vidite da nisam imao infarkt, da nisam bio u bolnici. Odlično se osećam i jedva čekam prvu skupštinsku sednicu.

Hvala. Doviđenja.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM