Transkript konferencije: Zahtevamo ravnopravnost svih stranaka u predizbornom procesu!

Konferencija za novinare 21. januar 2016. godine

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, redovni lokalni i pokrajinski izbori i najavljeni republički i parlamentarni izbori u Srbiji nalažu da se preispita pitanje medijske zastupljenosti svih stranaka učesnica.

Na prošlim izborima imali smo situaciju da su neke stranke bile apsolutno ignorisane, kao Srpska radikalna stranka. Mi podsećamo javnost da su sve političke partije koje podnesu liste i čije liste budu proglašene, ravnopravne u predizbornoj kampanji. Status parlamentarne stranke važi samo do trenutka raspuštanja Narodne skupštine. U trenutku raspuštanja Narodne skupštine, više nijedna stranka nije  ni parlamentarna, ni vanparlamentarna.

Posebno ukazujemo na problem državne televizije, ili javnog servisa, kako je to sada pomodno da se kaže i kako je uneseno u zakonski propis o radu državne televizije. Ona mora biti apsolutno neutralna u odnosu na sve političke partije i svima čije liste budu proglašene mora obezbediti iste uslove.

Pošto su sve političke partije osim vladajućih u veoma teškoj finansijskoj situaciji, Srpska radikalna stranka zahteva da se postigne dogovor da svaka politička partija čija lista bude proglašena, znači koja ispuni uslove za podnošenje kandidatske liste, dobije na državnoj televiziji, odnosno javnom servisu, određen broj minuta za emitovanje propagandnih spotova besplatno, kao što će stranke verovatno opet dobiti po sat vremena za svoje predstavljanje.

Zahtevamo da se obnovi jedna dobra praksa iz ranijeg perioda, da se sve političke partije sučeljavaju na okruglim stolovima na državnoj televiziji po različitim temama. Zahtevamo da bude 12 okruglih stolova i da na svakom sve partije učesnice izbora imaju svoje predstavnike. Ni tu stranke ne smeju da budu deljene kao parlamentarne i vanparlamentarne, iz istog ovog razloga što sam akt raspuštanja Narodne skupštine potire te statuse.

Mi zahtevamo i da sve privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom dobiju određene zadatke u stranačkom predstavljanju i da moraju biti ravnopravne prema svim strankama i zahtevamo da se cene političke propagande na tim televizijama ograniče, da se postigne dogovor, konsenzus i odredi pravna obaveza svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, da njihove cene ne mogu preći određeni limit. To je ono na čemu Srpska radikalna stranka posebno insistira.

Posmatramo raznorazne trzavice među opozicionim strankama po pitanju pravljenja predizbornih koalicija. I dalje insistiramo da svaka politička partija  na izbore treba da izađe samostalno, da je jedino to moralno i da je jedino to u skladu sa izbornim zakonom, koji je propisao cenzus za ulazak u Narodnu skupštinu. Ako će se taj cenzus večito zaobilaziti udruživanjem marginalnih političkih stranaka, time se krše elementarni parlamentarni, demokratski principi.

Pozivamo i sada vladajuću Srpsku naprednu stranku da prestane da sa sobom šlepa marginalne stranke i da u parlament ubacuje stranke za koje ni najbliži srodnici njihovih lidera ne bi glasali.

Mi želimo da se uozbilji srpska politička scena, a da u pralamentu budu samo stranke koje osvoje cenzus od 50 procenata ili, ako je reč o strankama manjinskog karaktera, koje postignu prirodni cenzus.

Imate li vi neko pitanje? Izvolite.

Novinar, Televizija BN: Imam ja, gospodine Šešelju, tri.

Pretpostavljam da ste malopre napravili lapsus kad ste rekli 50 procenata, pretpostavljam da je cenzus 5.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pet procenata da, lapsus je bio.

Novinar, Televizija BN: Prvo hoću da vas pitam za ovu presudu Oliveru Ivanoviću, da li imate potrebu da se odredite prema njoj?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Mi smatramo da je Olivera Ivanovića osudio potpuno nelegalan sud i da presuda ima izrazito antisrpski karakter. Nemamo mi ništa lepo da kažemo o političkom angažmanu i ideološkom usmerenju Olivera Ivanovića, ali ne možemo da prihvatimo da se bilo koji Srbin osuđuje bez dokazane krivice.

Novinar, Televizija BN: Kakav rezultat očekujete na izborima, da li na osnovu vaših saznanja možete da procenite koje će stranke ući u parlament, pošto će verovatno ta struktura parlamenta biti promenjena i ako možete malo da se odredite prema ovim pokušajima ujedinjenja ovog proevropskog dela opozicije?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Mi smatramo da ozbiljne šanse za ulazak u parlament imaju samo tri političke partije: Srpska radikalna stranka, naprednjaci i demokrate. Naravno, imajući u vidu naš zahtev da niko sa sobom ne šlepa te marginalne, male političke stranke koje same ništa ne mogu da postignu, ali pošto očekujemo da će opet naprednjaci da šlepaju četiri, pet nepostojećih stranaka, faktički nepostojećih, da će i demokrate verovatno da šlepaju faktički nepostojeće stranke, opet ćemo imati u Narodnoj skupštini jednu, sa aspekta osnovnih principa parlamentarne demokratije, neprirodnu situaciju.

Što se tiče prozapadnih političkih partija, one su u najvećem problemu, jer im je Aleksandar Vučić sa naprednjacima preoteo ideologiju. Naprednjačka stranka je danas više proevropska  nego Demokratska stranka i svi ovi njeni surogati.

Što se tiče ujedinjavanja Demokratske stranke i njenih surogata, da su oni mogli ozbiljno i iskreno zajedno, ne bi se ni pocepali. A vi vidite šta se dešava na tim njihovim sastancima – jedni drugima psuju majku, jedni drugima prete i tako dalje. Čemu to služi?

Mi računamo da Demokratska stranka jedina u toj grupaciji ima mogućnost da pređe cenzus i postavljamo pitanje  zašto bi ona šlepala sve te koji su od nje otpadali.

Novinar, Televizija BN: Hvala vam puno.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Imate li još pitanja? Imaju li ove dve lepotice? Nemate, vama je sve jasno?

Hvala što ste se odazvali.

konferencija

Komentari