Transkript konferencije za novinare (25. 02. 2016.)

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, za predstojeću izbornu kampanju još sve pripreme nisu obavljene. Očekuje se da Vlada podnese zahtev za raspuštanje Narodne skupštine, da Narodna skupština bude raspuštena i da se odredi dan izbora. Ali one suštinske pripreme su ovde problem.

Već se na svim medijima vidi krajnje neravnopravan status vladajućih i opozicionih stranaka.

Očekujemo da će u toku predizborne kampanje cena oglašavanja, na televizijama pre svega, da bude stravična. Računamo da nijedna opoziciona stranka nema dovoljno novca. Na svu sreću, mi srpski radikali se razlikujemo od mnogih drugih opozicionih stranaka po tome što nemamo dugova, ali  mora se odrediti, bar na državnoj televiziji, da prisustvo svih stranaka bude podjednako. Reč je o strankama čije su liste proglašene, dakle, o strankama koje su stekle pravo da učestvuju na izborima. Svako insistiranje na podeli na parlamentarne i vanparlamentarne stranke je besmisleno, tendenciozno i pokvareno, jer kad se raspusti Narodna skupština, sve su političke partije vanparlamentarne.

Pošto je opet uveden namet na sve građane Srbije za državnu televiziju ili za javni servis, kako ga mnogi nazivaju i kako mu je zvanično određena uloga, bez ikakve podloge u stvarnom položaju koji ima ta televizijska kuća, ne sme se dozvoliti da ova izborna kampanja bude izvor njihovog ekstraprofita i mi tražimo da se napravi konsenzus svih stranaka, i vladajućih, i parlamentarnih i opozicionih, da se naloži državnoj televiziji, uz uslovljavanje izdvajanjem novca iz budžeta, jer ona ne može da se finansira samo ovom uvedenom pretplatom, da se svakoj stranci mora obezbediti određen broj sati za predstavljanje i određen broj minuta za propagandne spotove i da državna televizija ne može nikome da naplaćuje emitovanje propagandnih sadržaja, nego da svim strankama sa overenim listama sve što se odredi kao minimum potreban za izvođenje ozbiljne kampanje bude besplatno. Plaćanje RTS-u kao javnom servisu, kao državnoj televiziji je apsolutno nemoralno. Znam da je ranije uvek tako bilo, ali krajnje je vreme da se neke stvari srede, da se dovedu u red, da bi kampanja bila iole ravnopravna.

Kad je reč o privatnim televizijama, naravno, tamo će doći do izražaja i imati prednost oni koji imaju više novca a u lošijem položaju biće oni koji novca nemaju. Ali valjda je cilj izbora da volja građana bude što više uravnotežena i da ne zavisi od toga koliko ko novca potroši u predizbornoj kampanji.

Izvolite, imate li vi neko pitanje? Ako nemate, hvala što ste se odazvali.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM