Transkript konferencije za novinare (23. mart 2016.)

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, sutra, na godišnjicu zlog proleća iz 1999. godine, na godišnjicu varvarskog NATO bombardovanja Srbije i srpskog naroda, Srpska radikalna stranka drži veliki miting u 17 časova na Trgu republike u Beogradu. Dakle, 24. marta u 17 časova.

To je ujedno miting našeg protesta zbog drakonske presude koju su u Hagu pripremili Radovanu Karadžiću i za koju je namerno i smišljeno planirano da bude izrečena upravo na godišnjicu bombardovanja.

U okviru predizborne kampanje koju vodi Srpska radikalna stranka, to je ujedno i naš miting nemirenja sa sadašnjim naprednjačkim režimom, sa spoljnopolitičkom orijentacijom Aleksandra Vučića prema Evropskoj uniji i približavanju NATO paktu, našeg nemirenja sa ekonomskom politikom Vučićevog režima, njegovom socijalnom, zdravstvenom, prosvetnom, kulturnom politikom, našeg nemirenja sa tom vlašću koja je nastavila da upropašćava Srbiju na onom istom putu kojim su se ranije kretale dosmanlije.

Na sutrašnjem mitingu mi ćemo izraziti svoju volju i svoj prkos, svoj ponos i dostojanstvo i svoje energično protivljenje daljem porobljavanju i uništavanju Srbije.

Na sutrašnji miting mi pozivamo sve srpske patriote, sve građane Srbije koji su protiv ulaska u NATO, sve one koji se suprotstavljaju zločinačkom Haškom tribunalu. Pozivamo sve građane Srbije koji su protiv ulaska u Evropsku uniju, protiv NATO pakta, a za integraciju sa Rusijom.

Izvolite, imate li vi neko pitanje?

Novinar: Spomenuli ste na početku presudu gospodinu Karadžiću. Rekli ste, čini mi se, pre možda desetak dana, na Trgu republike, da će biti drakonska. Da li možete neke pojedinosti možda da nam saopštite?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja sam saznao iz pouzdanih izvora iz Haga da će biti drakonska, saznao sam i kolika. Ne bih želeo da budem ona ptica zloslutnica koja prva to saopštava javnosti. To ćemo sutra i tako svi zvanično saznati. Ali je zaista reč o drakonskoj kazni za izmišljene krivice, bez ikakve stvarne krivice.

Novinar: A jeste li možda kontaktirali sa Tribunalom u vezi izricanja vaše presude, koje će biti 31. marta? Da li ima tu nekih novih detalja?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Kontaktirao sam pre nedelju dana sa oficirom za vezu, Viktorijom Tasevom, a juče me je zvao sekretar sudskog veća, koje je meni sudilo, Ram Dorasvami, iz Indije, i pitao me je da li ću se izjasniti po pozivu Sudskog veća da do 22. marta pošaljem obaveštenje jesam li spreman da pratim izricanje presude preko video-linka, rekavši mi da oni mogu to sve da organizuju u njihovoj kancelariji u Beogradu. Ja sam to odbio. Rekao sam – neću se ni izjašnjavati pismeno, niti prihvatam da to pratim video-linkom. Saznaću iz medija ili tog dana ili sutradan, usput, dok budem čitao druge tekstove. To me mnogo i ne interesuje. Baš tim rečima. I to je bilo sve o čemu smo razgovarali.

Inače ne mogu da kažem, taj Ram Dorasvami, kao sekretar sudskog veća je uvek bio korektan prema meni i kada mi je trebala bilo kakva dokumentacija ili da se fotokopiraju moja dokumenta za tužioca, sudsko veće i svedoke, uvek je veoma ažurno i pedantno organizovao da se taj posao obavi. Da ne bi izgledalo da imam nešto protiv njega lično, zaista je bio vrlo korektan.

Novinar: Ko će govoriti sutra na mitingu? Da li je planirana neka šetnja i da li možete da garantujete bezbednost učesnicima, s obzirom da je na mitingu koji je bio organizovan povodom hapšenja Radovana Karadžića došlo do sukoba, kada je i ubijen...

Prof. dr Vojislav Šešelj: Taj sukob je režiran od strane tadašnjeg režima. Mi garantujemo svim učesnicima mitinga da će naše redarske službe dobro i savesno da obavljaju posao. A upozoravamo, naravno, režim da se ne služi metodama kakvim su se služile dosmanlije 2008. godine. Mi smo miting uredno prijavili. Vi znate da nismo nikada bili skloni da izazivamo ulične nerede. Sutra ćemo takođe mirno demonstrirati, prkosno, ali bez ikakvog nasilja ili pozivanja na nasilje.

Nakon mitinga, idemo na protestni marš ulicama Beograda, od Trga republike prema Pravnom fakultetu, od Pravnog fakulteta Beogradskom ulicom do Trga Slavija, od Slavije ponovo do Trga republike.

Još nismo definitivno odredili listu govornika. Na prvoj listi je bilo čak nekih petnaestak govornika. To dosta zavisi i od vremenskih uslova, ali ćemo sutra da odlučimo. Nadamo se da će kiša pre podne prestati. Prema nekim našim izvorima u meteorološkim službama, posle podne neće biti kiše u Beogradu. Postoji varijanta da samo ja govorim, a da poentu damo protestnom maršu kroz Beograd. Još ćemo u toku sutrašnjeg dana da se konsultujemo i da definitivno odlučimo.

Imate li još pitanja? Ako nemate, hvala što ste se odazvali.

kz

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM