Transkript konferencije za novinare (18. 02. 2016.)

Prof. drVojislavŠešelj: Dame i gospodo, pošto nam predstoje republički, pokrajinski i lokalni izbori, Srpska radikalna stranka zahteva da predsednik Narodne skupštine Maja Gojković raspiše lokalne izbore na celoj teritoriji Republike Srbije, što znači i na području Kosova i Metohije. To je njena ustavna i zakonska obaveza. Ona će prekršiti Ustav Republike Srbije ukoliko izbore ne raspiše na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije. Mi je blagovremeno upozoravamo da jednostavno to mora da uradi.

Drugo, Srpska radikalna stranka zahteva od Tomislava Nikolića, koji još uvek obavlja funkciju predsednika Republike da ne potpiše zakon kojim se daju privilegije NATO paktu i njegovim trupama na prostoru Savezne Republike Jugoslavije. Upravo zakon kojim se ratifikuje IPAP sporazum je veći ustupak NATO paktu od onoga koji je Hitler tražio od Jugoslavije 1941. godine. Srpski narod nije hteo pakt sa Hitlerom, iako Hitler nije zahtevao ni prevoz trupa preko naše teritorije, ni razmeštanje, ni bilo kakve privilegije za svoje vojnike i oficire. Ovo što sad dobija NATO ovakvim zakonom je mnogo više od onoga što je Hitler tražio 1941. godine. S druge strane, ovo što se sada daje NATO paktu je upravo ono zbog čega nismo hteli da prihvatimo sporazum u Rambujeu. Sporazum u Rambujeu koji je ostao neprihvaćen, upravo je sadržao ove privilegije NATO trupa.

Srpska radikalna stranka smatra da bi potpis predsednika Republike na ovom zakonu bio veleizdajnički čin, a tako ceni i odluku Narodne skupštine da se ratifikuje odnosni sporazum. Inače, u sklapanje raznoraznih sporazuma sa NATO, IPAP sporazuma sa NATO ili SOFA sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama kroz ovih 16 godina umešani su bili svi režimi u Srbiji. To je radio svojevremeno Vuk Drašković kao ministar inostranih poslova, potpisujući SOFA sporazum o saglasnosti vlade i parlamenta 2005. godine sa Japom De Hop Sheferom. Zatim, to je radila Koštunicina vlada. To je radio Boris Tadić sa Kondolizom Rajs i sad vidimo da to radi naprednjačka vlast. Upravo kao što se postepeno popuštalo oko suvereniteta nad Kosovom i Metohijom, tako svi režimi od 5. oktobra 2000. godine do danas postepeno uvlače neformalno Srbiju u NATO i kad sav taj posao obave onda je pitanje formalnosti završnog čina je li član NATO ili nije. Dakle, sve ovo što se radi veoma je opasno po Srbiju i mi smatramo da zbog toga Tomislav Nikolić mora da odbije potpisivanje ovog zakona, a na novom glasanju da ga odbaci Narodna skupština. Ako Tomislav Nikolić odbije potpisivanje alternativno ponovnom glasanju mi tražimo da se ratifikacija tog sporazuma odloži do okončanja predstojećih izbora.

Izvolite, imate li vi nešto da kažete, da me pitate? Ako nemate, hvala vam što ste se odazvali.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM