Transkript konferencije za novinare (03. 03. 2016.)

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, za danas imamo prijatnu vest. Pokrenut je postupak za moje izručenje Haškom tribunalu. Dobio sam poziv za okrivljenog, koji je potpisao sudija za prethodni postupak Milan Dilparić. Pozvan sam da 10. marta u devet časova dođem u sudnicu broj 3, u zgradi Višeg suda u Beogradu. To je Ustanička ulica broj 29. Ja ću se odazvati na ovaj poziv, ja neću bežati, neću se sakrivati, a neću dobrovoljno prihvatiti da idem u Hag.

U toku ovog postupka, za koji ću tražiti da bude javan, ja ću iznositi razloge zašto bi moje isporučivanje Hagu bilo protivpravno.

Pre svega ću se pozivati na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koja predstavlja po prirodi stvari nadustavni i nadzakonski akt. Srbija je potpisnik te konvencije kao pravni sledbenik Jugoslavije i Srbija, srpska vlast, dužna je da poštuje tu konvenciju. Po toj konvenciji svim građanima se garantuju brojna prava. Ona prava na koja ću se ja pozivati su pravo na pravično suđenje, koje je u mom slučaju drastično prekršeno i imam mnogo dokaza. Zatim, pozivaću se na kršenje prava da se sam branim, koje sam izborio posle pet godina, ali sam morao da štrajkujem glađu do smrti, da bih se izborio. To je, dakle, takođe flagrantno kršenje.

I najteže kršenje mojih prava predstavlja gaženje mog prava na suđenje u razumnom roku. Niko živ ne može da kaže da je razumni rok za suđenje 13 godina i jedan i po mesec. Niko ne može da kaže da se u razumnom roku neko u Evropi može držati u pritvoru punih 12 godina. Zato bi svaka sudska odluka, kao preliminarna i odluka izvršne vlasti o isporuci koju donosi Vučić, odnosno Vučićeva vlada, odnosno ministar pravde Selaković, a Vučić je najavio da će sam doneti tu odluku, bila protivustavna. Što se mene tiče ja sam nonšalantan i sa zadovoljstvom ulazim u ovaj proces.

Izvolite, imate li vi neko pitanje?

Novinar Nikola Radišić, Televizija N1: Zanima me ukoliko bi došlo do postupka izručenja, kako ćete se vi ponašati, ranije ste govorili da nećete ići, moraće da vas odnesu i slično.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa da.

Nikola Radišić: Da li ćete, uslovno rečeno, opstruirati pokušaj države da to uradi?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Da, pružiću pasivni otpor.

Nikola Radišić: Šta to znači?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Da će morati da me nose na aerodrom. Neću se tući sa policijom. Ako mene policija bude tukla onda ću ja naći način da vama to dojavim. A ja se neću tući sa policijom. Neću bežati. Samo pasivni otpor ću pružati.

Nikola Radišić: A kakvu poruku za pristalice SRS imate u tom smislu? Da li ćete ih pozvati da vam pomognu da ne odete?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne, ja pristalice neću pozivati da mi pomognu da ne odem, a šta će stranka raditi nakon mog eventualnog isporučivanja, to će odlučiti najviši stranački organi.

Nikola Radišić: Imate li već neku taktiku za takav scenario?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Taktiku? To je strateški potez naše strane, videćete na vreme.

Nikola Radišić: Da li zaista očekujete da će vas isporučiti u Hag pre 31. marta?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja verujem da su na teškim mukama. A da li će me isporučiti ili ne, ostaje da vidimo. Vučić je svestan šta bi to za njega značilo. Ali da li će on izdržati sve pritiske, videćemo.

Nikola Radišić: Šta bi to za njega značilo?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa to bi za njega značilo ogromnu moralnu, istorijsku ljagu koja se prenosi s generacije na generaciju, mrlju koju nikako ne bi mogao izbrisati. To bi ga svrstalo u isti red sa Tadićem ili Koštunicom, sa Đinđićem, Zoranom Živkovićem, koji su do sad isporučivali Srbe Haškom tribunalu i na sebe navukli ogromno prokletstvo.

Ima li još neko pitanje? Izvolite.

Novinar Miša Marković, Beta: Kako će ta odluka uticati na kampanju stranke?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Kampanja se nastavlja svojim tokom. Nećemo dozvoliti da bude poremećena. Mi kampanju već vodimo gostovanjem na lokalnim televizijama, regionalnim televizijama i na ponekoj beogradskoj, a 24. marta smo zakazali veliki protestni miting u Beogradu pod nazivom „Bunt protiv Vučićevog režima“. To je 24. mart na Trgu republike u 17 časova.

Imate li još pitanja?

Nikola Radišić: Imao bih ja još jedno, ali za gospođu Radetu.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Možete koliko želite.

Nikola Radišić: U kontekstu zahteva Haškog tribunala da se vi i još dvoje vaših kolega nađete tamo, da li strahujete od toga da bi moglo doći do sličnog naloga i u vašem slučaju, u narednom periodu?

Vjerica Radeta: Ne strahujem, ne razmišljam o tome. Rekla sam da dobrovoljno neću tamo otići. Tu se ništa nije promenilo. Za naše pravosudne organe sam dostupna i ništa novo u odnosu na to.

Nikola Radišić: Jeste li vi dobili neku zvaničnu informaciju u međuvremenu?

Vjerica Radeta: Nisam. Bili biste obavešteni kao i o ovoj čim je dobijem.

Nikola Radišić: Hvala.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ovo mi je uručeno u dva minuta do 12.

Nikola Radišić: Danas?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Da.

Imate li još pitanja? Ako nemate, hvala što ste se odazvali.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM