Transkiript konferencije za novinare (17. mart 2016.)

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka završnicu svoje predizborne kampanje počinje u četvrtak, 24. marta u 17 časova na Trgu republike. Mi smo taj dan odredili iz više razloga.

Prvo, na taj dan je godišnjica zločinačkog, varvarskog bombardovanja Srbije od strane NATO pakta. Evociraćemo uspomene na srpske žrtve, na srpsku decu, civile, vojnike i policajce koji su poginuli u toku te zločinačke operacije. Naš miting će zapravo biti prvenstveno protest protiv NATO pakta i energično suprotstavljanje bilo kakvom približavanju Srbije tom agresivnom vojnom savezu.

Tog dana se očekuje i drakonska kazna Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom pa ćemo protestovati protiv Haškog tribunala u celini, protiv tog montiranog procesa Radovanu Karadžiću posebno, a naravno, protestovaćemo i zbog svih drugih procesa koji su vođeni nevinim srpskim političarima, vojnim komandantima i policijskim oficirima.

Tim mitingom mi ćemo zaokružiti našu temeljitu kritiku naprednjačkog režima, koju smo iznosili proteklih godinu i četiri meseca, najviše na lokalnim i regionalnim televizijama u Srbiji, jer su nam centralne televizije sa nacionalnom frekvencijom mahom bile zatvorene; koje smo iznosili na svim javnim tribinama koje smo držali. To je sveobuhvatna kritika ekonomskih, socijalnih, međunarodnih, prosvetnih, kulturnih, zdravstvenih i odbrambenih aspekata politike naprednjačkog režima.

Posle toga imamo još 29 mitinga u unutrašnjosti Srbije. Skoro svi ti mitinzi će biti na otvorenom prostoru, uz nekoliko izuzetaka. Od tih 30 mitinga dva će biti na Kosovu i Metohiji, u Kosovskoj Mitrovici i u Gračanici. Nažalost, ja nemam mogućnosti da tamo putujem, jer mi je ovaj naprednjački režim zabranio da koristim ličnu kartu kao putnu ispravu. Izdali su mi pismeno rešenje i ja sa ličnom kartom ne mogu da putujem u Republiku Srpsku, u Federaciju Bosne i Hercegovine, u Crnu Goru, u Makedoniju, a ni na Kosovo i Metohiju. Naravno, valjda vam je poznato da pasoš takođe nemam i nemaju nameru ni da mi uskoro izdaju pasoš. Da bih dobio pasoš, moraćemo da ih pobedimo na izborima pa da mi onda pasoš izda radikalska vlast.

Izvolite, ako imate neko pitanje.

Novinar: Pošto smo dobili dokument na srpskom, hoćete li pristati na video-konferencijsku vezu, dakle hoćete li pratiti presudu zakazanu za 31. mart i šta posle presude?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja neću uopšte pismeno odgovarati sudskom veću 22. marta, kako su to odredili u ovoj odluci. Neću ni prihvatiti da pratim izricanje presude preko video-linka. Uostalom, zašto bih to radio, kada je obaveza državne televizije Srbije, takozvanog javnog servisa, RTS-a, da to direktno prenosi.

Srpska radikalna stranka je još 2007. godine skupila 1.200.000 potpisa za peticiju da državna televizija prenosi moje haško suđenje. Oni doduše nisu to davali u direktnom prenosu, nego odloženo i birali su kasne sate ili rane jutarnje sate kako bi što manje ljudi gledalo, ali u svakom slučaju morali su to da emituju. Sad je njihova obaveza i da emituju završnicu prve faze suđenja.

Ja lično čekam da mi presudu isporuče na srpskom jeziku, a onda ću se žaliti, sve žalbene rokove ću poštovati od trenutka prijema presude na srpskom jeziku. Postoji rok za najavu žalbe i rok za podnošenje žalbe. Sve te mogućnosti ja ću da iskoristim, imam tu interes da i u mojim žalbenim podnescima razobličim Haški tribunal i da mu zadam taj završni udarac.

Novinar: Kako vi tumačite ovu odluku sudija Haškog tribunala, koja je inače presedan u njihovoj sudskoj praksi?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa, oni mogu sve. Šta im padne na pamet, oni sprovode. Imali su stotine presedana po raznim drugim pitanjima, pa jedan presedan manje-više, svejedno im je.

Novinar: Postoji teorija da oni zapravo na ovaj način šalju signal da će izrečena presuda biti ili oslobađajuća ili u okvirima onoga što ste već odležali.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja ne verujem da je u pitanju bilo kakav signal. Ali vam mogu reći jednu stvar, koja će vam možda biti interesantna. Bruno Vekarić, portparol Specijalnog suda za ratne zločine, putovao je nedavno u Zagreb pa iz Zagreba za Amsterdam, odnosno za Hag, pa se iz Haga vratio u Zagreb, kontaktirao sa nekoliko hrvatskih državnih funkcionera i njima rekao da je saznao da će mi biti izrečena kazna od 25 godina zatvora, a onda se vratio u Beograd i u Beogradu nikome ništa o tome nije govorio. Ja ovo iznosim da bih vam stavio do znanja da je Bruno Vekarić hrvatski špijun. A i naše službe bezbednosti odavno znaju da je on hrvatski špijun, ali nijedna ništa ne preduzima.

Što se mene lično tiče, uopšte nisam zainteresovan za to. Valjda ću pročitati u novinama ili videti na televiziji šta je tog dana bilo u Hagu. Ja sam Haški tribunal pobedio ubedljivo. Celi svet se mogao uveriti da sam ga pobedio i to je za mene završena bitka. Rezultat je 10:0 za mene i oni tu moju pobedu ne mogu ničim omalovažiti, niti obezvrediti.

Novinar: Ukoliko kazna bude tako drakonska, kao što predviđate na osnovu tih saznanja...

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne predviđam ja. Ja vam samo govorim šta je u Zagrebu pričao Bruno Vekarić, a nemojte me pitati otkud znam. Pa ja imam svoje veze svuda rasprostrte. Moja služba najozbiljnije radi.

Možete postaviti pitanje nadležnim srpskim službama bezbednosti da li je on putovao u Zagreb pa iz Zagreba za Hag i da li se ponovo vraćao preko Zagreba, pa ćete se uveriti da vam potpuno govorim istinu.

Novinar: Ukoliko presuda zaista bude takva, koji su sledeći koraci? Rekli ste da postoji rok za najavu žalbe i podnošenje žalbe. Da li to znači da ćete svakako podneti žalbu?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Za mene ti rokovi počinju kada mi se uruči cela presuda na srpskom jeziku, tek tada.

Novinar: Dakle, ukoliko odluka bude takva, odnosno presuda, vi ćete uložiti žalbu?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Kakva god da bude presuda, ja ću uložiti žalbu. Ovo sam vam samo dao jednu ilustraciju kakva saznanja imam o onome što je Bruno Vekarić govorio u Zagrebu.

Novinar: Hvala.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Imate li još pitanja? Ako nemate, hvala vam.

transkript

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM