Srpska radikalna stranka dosledno za eksploataciju litijuma po najvišim standardima

Miljan Damjanović: Poštovani novinari, kao što znate, Srpska radikalna stranka jedina nikada nije menjala svoj politički stav kada je u pitanju eksploatacija litijuma, i to je danas naša tema, iz razloga što smo svedoci da je ovih dana na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije upravo eksploatacija litijuma.

Ali ovih dana, umesto predloženih rešenja i novih informacija koje su građani Srbije željno iščekivali, slušali smo samo neozbiljnu raspravu i divljanje prozapadne opozicije. Slušamo i raspravu i međusobne optužbe onih koji su Rio Tinto doveli u Srbiju pre dvadesetak godina i ovih koji su u jednom trenutku poklekli pred tom opozicijom i odrekli se rudnih bogatstava Srbije. Dobro je što sada tu grešku ispravljaju.

Rasprava u Narodnoj skupštini je ispod svakog dostojanstva i moglo bi se reći da se po ceo dan krši onaj član Poslovnika koji štiti dostojanstvo Narodne skupštine i na koji se skoro svi narodni poslanici pozivaju, ali samo deklarativno.

Važno je naglasiti  da se Srpska radikalna stranka uvek zalagala za rešenja u najboljem interesu države i naroda, tako je i danas u svetlu skupštinske rasprave o litijumu. Tako je bilo uvek kada smo ukazivali na loše strane zakona koji se usvajaju u Narodnoj skupštini, a osnovni problem je u tome što se donose zakoni po direktivama Evropske unije, koji su kod nas često neprimenjivi. Mi srpski radikali nemamo ništa protiv dobrih zakona, bez obzira u kojem delu sveta se primenjuju. Zato smo se od početka zalagali za eksploataciju rudnih bogatstava po najvišim evropskim standardima koji se primenjuju u Nemačkoj.

I dalje se zalažemo za povećanje rudne rente i za isključivu preradu ruda i minerala u našoj državi. Protiv smo izvoza rude, a za izvoz gotovih proizvoda.

Treba doneti nov zakon koji će to regulisati i koji će nam garantovati da će se rudna bogatstva eksploatisati po tim najvišim standardima, a u skladu sa našim zakonom. Takva rešenja su u interesu naroda i narod takva rešenja i očekuje.

I da zaključim, i ova sednica Narodne skupštine, koja traje već nekoliko dana, pokazala je koliko su, zapravo, Srbija i svi građani Srbije oštećeni zbog toga što u Narodnoj skupštini nema poslanika Srpske radikalne stranke, koji su uvek bili spremni da lične i političke interese stave iza interesa naroda i da svoj posao obavljaju služeći narodu. Šteta je tim veća što živimo u vremenu kada nam je više nego ikada potrebno jedinstvo i zato mi u Srpskoj radikalnoj stranci činimo sve da svakim svojim pojavljivanjem u javnosti skrećemo pažnju na tu nasušnu potrebu.

Mi smo za danas imali ovoliko. Imate li vi nekih pitanja? Ukoliko nemate, hvala vam što ste prisustvovali konferenciji Srpske radikalne stranke.

Link ka videu: https: //vvv.ioutube.com/vatttch?v=0pKSZtPmjkGv

Komentari