Konferencija za novinare, 29. mart 2018. godine

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, poslanička grupa Srpske radikalne stranke je demonstrativno napustila sednicu Narodne skupštine zbog krajnje nekorektnog ponašanja vladajuće većine i predsedavajućeg, s obzirom da smo uskraćeni za jedno od poslovničkih prava, a to je pravo na postavljanje poslaničkih pitanja.

Vi znate da mi još nismo doneli Poslovnik Narodne skupštine u ovom sazivu. Vladajuća većina se poziva na stari poslovnik, a onda ga nakaradno tumači. Ni po starom poslovniku oni ne mogu da rade ovo što su uradili. Poslanička pitanja se u toku redovnog zasedanja postavljaju svakog četvrtka u mesecu. U mandatu sadašnjeg saziva to je bilo samo dva puta, u oktobru 2016. i u oktobru 2017. godine, dakle, jednom godišnje. A onda su uveli pravilo da prednost u redosledu imaju poslanici koji nemaju poslaničke grupe i poslanici sa najmanjim poslaničkim grupama, pa je tako bilo i u oktobru 2016, pa i u oktobru 2017. godine. I to se okonča posle šest do devet pitanja. Veće opozicione stranke apsolutno nemaju šansi da dođu na red da postavljaju pitanja. Umesto da taj redosled važi za celi saziv, pa da se počne od onih najmanjih, da idu redom i ostali, oni svaki put počinju iz početka.

Zapravo, ministri iz sadašnje Vlade Srbije ne žele da čuju ozbiljna poslanička pitanja. A videli ste i na sasvim benigna pitanja da se takmiče ko će dati opširniji odgovor, tako da u proseku jedno pitanje, zajedno sa odgovorima ministara, traje oko 40 minuta, a da zapravo ništa ni o čemu nismo čuli.

Ovaj naš postupak je još jedno upozorenje vladajućoj većini da oni mogu kako hoće, ali neće moći dugo još kako hoće; i da vode računa: da onaj ko je trenutno gore, vrlo brzo može da se nađe dole; i da kako oni ugnjetavaju partije koje su trenutno u Skupštini u manjini, može i njima vrlo lako da se to isto desi, da im se vrati kao bumerang.

Izvolite, imate li neko pitanje?

Novinar: Verujete, dakle, da zbog tempa, kojim odgovori ministara idu, nećete doći na red. Šta mislite koliko će pitanja biti postavljeno?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Uspeće najviše devet, tako je dosadašnja praksa. U oktobru 2016. godine je bilo devet. U oktobru 2017. godine je bilo šest. Znači, već drugi put je govorio Muamer Zukorlić, evo sad već drugi put govori Zoran Živković, a mi još nikad nismo govorili i nema šansi do kraja mandata ikad da govorimo.

Novinar: Pa, kada osvojite puno glasova na izborima.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Osvojimo mnogo na izborima, da.

Neki su mi rekli da sam trebao pre dva, tri dana da napustim poslaničku grupu, pa da se prijavim kao samostalni kandidat, odmah bih došao na red.

Novinar: I posle se vratite u vašu grupu.

Prof. dr Vojislav Šešelj: I posle se vratim, da.

Da li vi očekujete da sam ja to u stanju da uradim?

Novinar: Ne.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Imate li još neko pitanje? Hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM