Konferencija za novinare, 27.05.2016.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori sve više i sve intenzivnije, sve beskrupuloznije progoni srpski narod. Glavni pravac progona je progon Srpske pravoslavne crkve. Milo Đukanović ima nameru da preotme sve srpske crkve u Crnoj Gori i da ih preda lažnoj crnogorskoj crkvi, koja je registrovana u policijskoj stanici na Cetinju.

Režim u Beogradu, ni dosmanlijski, ni naprednjački, ništa nije učinio da zaštiti crnogorske Srbe, kao da ih je potpuno otpisao i glumi dobre odnose Srbije i Crne Gore.

Ne mogu odnosi Srbije i Crne Gore biti dobri, dok se Srbi koji žive u Crnoj Gori sistematski progone, dok se negira njihovo pravo na jezik, na ime, na književnost, na tradiciju, na istoriju. Ne mogu se crnogorski Srbi na silu terati da prihvataju novoizmišljena slova nakaradne azbuke po režimskom receptu.

Srbija mora odlučno da stane u zaštitu crnogorskih Srba i ne sme da napravi grešku koju je Boris Tadić napravio po pitanju Hrvatske. Umesto da zaoštrava pitanje teškog položaja Srba u granicama avnojske Hrvatske i tako dovodi u pitanje ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ili utiče na odlaganje tog ulaska, Tadić je oberučke podržavao Hrvatsku i potpuno zapostavljao Srbe koji tamo žive. A i naprednjački režim podržava zapravo Srbe koji glume predvodnike srpskog naroda, koji egzistiraju u Hrvatskom saboru, glume da se bore za srpske nacionalne interese, a zapravo služe hrvatskom režimu.

Režim u Beogradu ništa nije uradio da pomogne organizovanje Srba u Crnoj Gori, njihove matične institucije, njihove takozvane nevladine organizacije, sve oblike udruživanja koje oni tamo primenjuju. To hitno mora da se menja iz korena. Režim iz Srbije mora da ima aktivnu ulogu i da posebno svoj aktivizam iskaže u fazi prijema Crne Gore u Evropsku uniju ili u NATO pakt. Da se jednostavno stavlja svetskoj javnosti do znanja da se u NATO prima država koja gazi osnovna demokratska prava građana, ljudska prava i slobode. Tako isto po pitanju eventualnog prijema u Evropsku uniju, da stavi do znanja da se u Evropsku uniju ne može primiti nijedna država koja negira versku ravnopravnost i koja već postojećoj crkvi nastoji da oduzme imovinu i da tu imovinu preda veštačkoj crkvi koja je kreirana u policijskoj stanici.

Izvolite, imate li vi nešto da pitate?

Novinar novinske agencije Fonet: Zanima me kako tumačite ovu posetu premijera Srbije Vučića Moskvi i da li su samo zdravstveni razlozi u pitanju ili je nešto drugo?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Mi srpski radikali podržavamo svaki oblik saradnje aktuelnog režima u Srbiji sa Rusijom. Ne mogu da vam kažem, nemam baš precizne informacije šta je bio osnovni razlog Vučićevog puta, može to biti neki diplomatski ili medicinski razlog, zaista ne znam šta je posredi, ali u svakom slučaju nemamo ništa protiv toga i ne samo da nemamo ništa protiv, mi podržavamo sve oblike saradnje sa Rusijom. A naravno, naš krajnji cilj je da i zvanična Srbija odustane od integracije u Evropsku uniju i da se okrene ka integraciji sa Rusijom i sve što može, čak i minimalno, doprineti tim našim nastojanjima, mi podržavamo.

Imate li još pitanja?

Ako nemate, hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM