Konferencija za novinare, 24. maj 2018. godine

Miljan Damjanović: Poštovani novinari, i posle više od dve nedelje od kada smo apelovali na sve državne organe, predstavnike Vlade Republike Srbije, nije zabranjen rad nevladine organizacije Inicijative mladih za ljudska prava. Oni nastavljaju sa pripremom svoje manifestacije, festivala „Mirdita, dobar dan“, koja će se održati 30. maja u Beogradu. Hoću da vas obavestim da će Srpska radikalna stranka danas predati MUP-u Republike Srbije dopis u kojem ćemo obavestiti predstavnike MUP-a da će se funkcioneri, članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke, a očekujemo i građane koji razmišljaju na način kako upravo i mi prezentujemo članove Ustava i zakona Republike Srbije. Očekujemo da će se oni pojaviti u što većem broju i da ćemo sprečiti ovaj politički, antidržavni i antiustavni skup.

S obzirom da u medijima provejava jedna lažna slika i lažna informacija od strane ove nevladine organizacije, gde oni kažu da Srpska radikalna stranka želi da zabrani komunikaciju i saradnju nekakva dva društva, danas smo vam za ovu konferenciju pripremili dokazni materijal i činjenice koje govore da ovde nije reč ni o kakvoj organizaciji dva društva, jer, kao što vidite, u međuvremenu su prestali da spominju bilo kakvu kulturu.

Ova nevladina organizacija jasno na svom sajtu kaže da pored Srbije deluje i na „teritoriji države Kosovo“. S druge strane, objavili su dokument, tj. oni su potpisnici dokumenta na 40 strana, koji se zove „Kosovska hronologija 1974-2017“, u kojem stoji da su takozvani pripadnici, kako oni kažu, takozvane terorističke grupe OVK – znači oni ih ne nazivaju pravim imenom, da su teroristička grupa – da su bili primorani da se devedesetih godina organizuju i uzmu oružje u ruke kako bi se branili od srpske represije, od srpske policije i srpske vojske, koja je tada delovala na prostoru Kosova i Metohije. Ovo je još jedan apsolutno ozbiljan politički dokument kojim se napada Ustav Republike Srbije i država Srbija. U ovom dokumentu možete pročitati veličanje Rugove, veličanje terorista, a s druge strane u ovom dokumentu stoji da je general Božidar Delić vršio odmazdu, napade na civile, kao i da ga optužuju da je vršio razne zločine nad albanskim civilnim stanovništvom. Takođe, u ovom dokumentu ćete naći sve što je suprotno istini, što je moglo možda samo da se čuje od lažnih svedoka u Haškom tribunalu.

Oni koji bi da seju ovde nekakvu kulturu i da razvijaju nekakav dijalog, svakodnevno javno iznose neke svoje izvrnute činjenice, tobož da se oni bore za nekakva prava.

Citiraću, zbog vas novinara, u uvodnom delu ovog dokumenta se napada i sadašnja pozicija Srbije – Postoji poziv na unutrašnji dijalog (misli se na poziv Vlade Republike Srbije), ali u svojim izjavama zvaničnici Srbije tvrde i ponavljaju sledeće tri teze: nije bilo nasilja nad kosovskim Albancima tokom perioda 1998-1999, samim tim i razloga za NATO intervenciju; pripadnici Srpskog naroda su najveće žrtve sukoba na Kosovu; albanska strana je ta koja ometa dijalog, dok je srpska strana „posvećena dijalogu.

A onda sledi konstatacija ove nevladine organizacije, koja se, naravno, finansira od strane zapadnih ambasada, njihova konstatacija na poziv na dijalog glasi – Upravo zbog ove tri neuralgične tačke zvaničnog Beograda prema Kosovu, politika negiranja ratnih zločina i kampanje etničkog čišćenja prema kosovskim Albancima je temelj svake dosadašnje politike Beograda prema Kosovu, i ona se nastavlja.

Da li ste i u jednom njihovom dokumentu videli nešto drugo o bilo kakvim temama van politike? To je dokaz da je ovo ozbiljno plaćena politička organizacija koja deluje kao nevladina organizacija, i naravno, za razliku od njih, mi koji smo dobili poverenje od građana, mi i treba da štitimo Ustav Srbije i zakone Srbije. Oni govore o nekakvom kulturnom nasleđu. Kad je reč o tome, o kulturnom nasleđu, zvanično postoji nešto što je formirala Vlada Republike Srbije, a to je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. A kada govorimo o bilo kakvim kulturnim dešavanjima, ja ću vas podsetiti da postoje međunarodni festivali: festival srednjevekovne muzike „Medimus koji se održavao u Prizrenu; pa su deca iz Kosovske Kamenice učestvovala na raznim međunarodnim takmičenjima folklora; imamo „Dane jorgovana, imamo godišnje koncerte različitih kulturno-umetničkih društava... O kakvoj toj razmeni kulture ili bilo čega govore predstavnici ove nevladine organizacije? Kultura postoji na Kosovu i Metohiji: srednjevekovna kultura, ona koja je zvanična, koja kaže da na teritoriji Kosova i Metohije ima preko 1.300 crkava, manastira, drugih objekata kulture, lokaliteta, koji čine kulturno nasleđe srpskog naroda; da je u prethodnih 10 godina oštećeno preko 5.000 nadgrobnih spomenika, preko 250 srpskih pravoslavnih grobalja i tako dalje.

Kada odete na njihov sajt, pogledajte njihova zvanična saopštenja i vesti u prethodnim danima. Oni predstavnike Srpske radikalne stranke (a bave se isključivo Srpskom radikalnom strankom) nazivaju nekakvim „Šešeljevim putujućim cirkusom“. Njihovi aktivisti dolaze ovde i provociraju transparentomIzbacite Šešelja“, stoje ispred Doma Narodne skupštine. Zatim, stavljaju se iznad države i Ustava tako što traže da se država i društvo snažnije suprotstave slugama nasilja, mržnje i zločina, kako oni kažu, i tu govore opet o poslanicima i politici Srpske radikalne stranke. A o tome se javno ovde ne govori u medijima, a ne znam zbog čega se ćuti. Kao: oni su prosto fini, dobri, valjda se zalažu za neka ljudska prava. Podsetiću vas da su upravo oni ti koji su tražili od Skupštine Republike Srbije, a tražili su i da Beograd pamti genocid u Srebrenici. Da li je to politika Vlade Republike Srbije? Dan sećanja na genocid u Srebrenici, paljenje 7.000 sveća ispred Predsedništva; pozivali su Atifete Jahjagu, a to im nije bilo dovoljno, pa ću vas podsetiti da su prekinuli, na primer, promociju Krajišnikove knjige „Kako se rađala Republika Srpska, zapisi iz haškog zatvora, gde su tada, kada se promocija održavala u Domu omladine, oni taj Dom nazvali „Dom zločinaca Beograda i nazivali ga pritom najpogrdnijim imenima. A imali smo i druge primere, kao kada su upali na promociju knjige Veselina Šljivančanina.

Srpska radikalna stranka poslednji put upozorava predstavnike Vlade Republike Srbije da moraju da reaguju. Naši poslanici su na Odboru za Kosovo i Metohiju, prisustvovao je zamenik direktora Kozarev, predali kompletnu dokumentaciju i zatražili da Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je vladina institucija, koja je zaštitnik prava Srba na Kosovu i Metohiji i zaštitnik Ustava, kada su ova pitanja u fokusu, zatraži ne samo sprečavanje raznoraznih manifestacija koje se najavljuju u Beogradu, već upravo da se zabrani ne samo ova nevladina organizacija, nego i sve nevladine organizacije koje se na sumnjiv način finansiraju od strane zapadnih sila i koje rade isključivo u interesu tih sila, a protiv države Srbije.

I zato će Srpska radikalna stranka, podvlačim, ukoliko se ne zabrani skup 30. maja, biti tamo gde se oni okupljaju, oni koji hoće da udare na državu Srbiju, i svim silama ćemo, dozvoljenim silama, sprečiti da se širi bruka. Na taj način insistiraćemo da se na tom mestu brani Ustav Republike Srbije i od toga nećemo odstupiti, uprkos svim pritiscima koje dobijamo i od strane medija, koji kada izveštavaju o ovim ljudima, kažu kako oni samo žele nekakav mir i saradnju sa Kosovom. Ne. To nisu dobronamerni ljudi. Evo, možemo da vam dostavimo i sve dokaze u prilog tome, da pročitate njihove zvanične dokumente, čiji su oni potpisnici, a u tim potpisanim dokumentima Srbija se naziva genocidnom državom, genocidnom tvorevinom, Srbija je vršila etničko čišćenje, pojedini poslanici u srpskom parlamentu i generali Vojske Republike Srbije su zločinci, ali se ne dozvoljava da se čuje bilo kakva reč bilo koga od onih koji su na svojski način, na mučenički način, branili interese Srbije u Haškom tribunalu. Upravo oni danas sprovode politiku Haškog tribunala, koja je čisto inkvizitorska, a kao što znamo, to je sve samo nije sud i to je jedini sud gde ne postoji nikakvo pravo.

Imate li pitanja? Ukoliko nema, hvala vam što ste prisustvovali konferenciji.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM