Konferencija za novinare, 23.2.2017.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dame i gospodo, politička slika Srbije pred predsedničke izbore je dosta pojednostavljena. Mi izražavamo žaljenje što naprednjaci nisu za kandidata odredili Tomislava Nikolića, jer bi nam tako mnogo olakšali posao. Njega bismo pregazili u prvom izbornom krugu, pa bi se drugi krug odvijao u znaku obračuna između Vuka Jeremića i mene. Ovako mi je posao značajno otežan, s obzirom da ću morati sam da razvalim u prvom krugu Vuka Jeremića i Sašu Jankovića, a u drugom krugu da se u potpunosti pozabavim obračunom sa Aleksandrom Vučićem. Međutim, Srpska radikalna stranka smatra da je naša politička pozicija trenutno veoma dobra, povoljna i da postoji velika mogućnost da u drugom izbornom krugu, kao kandidat srpskih radikala, pobedim i Aleksandra Vučića.

Naša predizborna kampanja je, praktično, već počela mobilisanjem opštinskih i okružnih odbora, sređivanjem spiskova kontrolora na biračkim mestima, akcijom „siguran glas“ i distribucijom propagandnog materijala. Mi ćemo taj posao već sledeće sedmice intenzivirati akcijom prikupljanja potrebnog broja potpisa, čim izbori budu zakazani. Očekujemo da budu zakazani najkasnije 2. marta, što znači da bi bili održani negde u aprilu mesecu, najverovatnije u prvoj polovini aprila.

Pojavio se i Haški tribunal, odnosno haško tužilaštvo kao faktor naših predsedničkih izbora. Kad god su neki izbori u Srbiji na vidiku, oni se oglase pokušavajući da nam donesu političku štetu. Ovoga puta tužilaštvo se oglasilo ponavljajući zahtev da žalbeno veće ukine moju oslobađajuću prvostepenu presudu i da izrekne osuđujuću. Oni to rade ne bi li odvratili građane Srbije da glasaju za mene na predsedničkim izborima. Međutim, žalbeno veće ne može oslobađajuću presudu da preinači u osuđujuću. To je nemoguće u anglosaksonskom pravu. To do sad nije bilo moguće ni u Haškom tribunalu. U svim slučajevima u kojima je poništavana osuđujuća presuda naloženo je novo suđenje. To smo imali već (slučaj Ramuša Haradinaja i sada imamo slučaj Jovice Stanišića i Franka Simatovića).

Dakle, moralo bi da bude suđenje ispočetka. A to je, znate, u sadašnjim okolnostima na nivou bajke za malu decu.

Ovo smo hteli da skrenemo pažnju javnosti u Srbiji: da ljudi ne razmišljaju o pretnjama Haškog tribunala i da ih to ne destimuliše od glasanja za kandidata Srpske radikalne stranke.

Izvolite, imate li vi neko pitanje.

Novinar: Đorđe Nasković N1. Zašto kažete da je na nivou bajke za malu decu? Mislite li da je nemoguće? Tužilaštvo je inače reklo da je alternativa tome da se preinači presuda upravo to da se ponovi suđenje. I, kako komentarišete ono što su rekli da se vi niste uopšte bavili tvrdnjama iz žalbe i da ih niste ni pobili?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Prvo, ja sam an blok pobio žalbu tužilaštva, a da se bavim njihovim nebulozama nije mi padalo na pamet. Drugo, sutra se navršava 14 godina otkad sam ja otišao u Hag da bih se obračunao sa Haškim tribunalom. Kad bi za, otprilike, godinu dana žalbeno veće donelo odluku da ukida prvostepenu presudu i da nalaže novo suđenje, znači li to da bi novo suđenje trajalo narednih 14 godina? I šta bi to novo suđenje predstavljalo?

To je u modernim pravnim sistemima jednostavno nemoguće. Nemoguće je da sudski proces u celini traje 14 godina. Ne postavlja se pitanje da li je optuženi bio u zatvoru ili nije bio. U Americi nije moguće posle dve godine da se nastavi suđenje u mnogim državama, a ne može optuženi više od osam meseci da provede u pritvoru, čak i kad se brani sa slobode. Ograničenje je na dve godine. Ovde je prošlo 14 godina. Krši se moje elementarno pravo na suđenje u razumnom roku.

Da li vi mislite da je razuman rok 14 godina da traje sudski proces? Pa još k tome da se doda određen broj godina. Ko na svetu može da kaže da je to razuman rok? Zbog toga je to nemoguće. Pogotovo sad u završnici rada Tribunala. Ovo je samo način da se pokuša destimulisanje glasača Srpske radikalne stranke i naših simpatizera od glasanja za mene na predstojećim predsedničkim izborima.

Novinar: Đorđe Nasković N1. Kakva bi onda odluka mogla da bude i da li postoji rok u kojem sudije treba da donesu tu odluku?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Nikakav rok Pravilnikom i Statutom nije određen, a kakva će biti odluka, da vam iskreno kažem, više me to i ne interesuje. Ja se tamo ne vraćam. Imate li još pitanja? Ako nemate, hvala vam što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM