Konferencija za novinare, 22.09.2016.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan.

Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka poziva sve građane Republike Srpske da, u nedelju, izađu na referendum i da izglasaju da 9. januar ostane državni praznik Republike Srpske. To je veoma važno za Republiku Srpsku. Njena vlast ne sme da saginje glavu pred srpskim neprijateljima sa Zapada ili unutar Republike Srpske koji bi da ukinu taj srpski entitet zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

Dejtonski sporazum nije dirao u praznike Republike Srpske, čak ni u Ustav Republike Srpske, i ne može se to naknadno menjati. Oni koji bi da ukinu praznik, 9. januar, krenuli bi odmah posle toga da ukidaju ime Republika Srpska sa tvrdnjom da taj naziv diskriminiše ostale građane Republike Srpske, dakle, one koji smatraju da nisu srpske nacionalnosti. Tu se popuštati ne sme.

Drugo, niko se ne vređa tim praznikom. Sveti Arhiđakon Stefan je i pravoslavni svetac i rimokatolički svetac, a priznaju ga i muslimani, a na stranu to što su svi naši muslimani srpskog porekla, njihovi preci su bili pravoslavne vere, pa valjda treba da poštuju i ono što su im preci bili pre prelaska na islam. Niko im ne dira u islamske praznike, u islamsku veru, u islamsku kulturu i tako dalje, po svemu su ravnopravni. Ali i u celom svetu za državne i nacionalne praznike, pre svega, su proglašavani značajni datumi za većinski narod u državi, pogotovo onaj narod čije ime država nosi. Tu su stvari potpuno nesporne.

Mi smo apsolutno protiv svakog pritiska na rukovodstvo Republike Srpske, mi ga podržavamo u ovom slučaju, kao što ga podržavamo i u vođenju politike očuvanja Republike Srpske, u suprotstavljanju svim antisrpskim nasrtajima i u orijentaciji na čvrstu saradnju sa Rusijom, u krajnjem slučaju i savez sa Rusijom. To je ono što je želja Srpske radikalne stranke.

U Federaciji Bosne i Hercegovine sve češće nailazimo na pretnje. Pojavio se i bivši muslimanski general Sefer Halilović, koji je bio i haški optuženik, i on preti novim ratom. Naravno, lako je verbalnu pretnju izreći, ali ako do rata dođe, svi će da ginu. Pa neka vide malo kako je to izgledalo u prošlom ratu, pa nek dobro razmisle. Srpski narod ne želi rat. Srpski narod želi da se poštuje do kraja Dejtonski sporazum. Ako mu se rat nametne, srpski narod će se boriti. Ovoga puta će imati Veliku Rusiju kao svog saveznika i neka vode onda računa.

Inače, taj Sefer Halilović nema nekog značajnog uticaja u političkom životu Federacije. Moguće je da služi kao nečiji glasnogovornik, da je neko namerno preko njega plasirao ovakvu pretnju, a moguće je i da je reč o njegovom ličnom egzibicionizmu.

Sefer Halilović je optužen pred Haškim tribunalom za samo jedan zločin, za zločin nad muslimanskim civilima kod Grabovice, na Neretvi, u dva sela. On je tu oslobođen, jer je dokazivao sve vreme da je glavni krivac Rasim Delić, koji je već bio preuzeo funkciju načelnika glavnog Generalštaba muslimanske vojske. U početku rata to je bio Sefer Halilović, ali je smenjen.

Sefer Halilović je bio progonjen od strane Izetbegovićevog režima. Izetbegovićeva tajna policija je pokušala da ubije Sefera Halilovića. On to opisuje u svojoj knjizi. Ubistvo je pokušano, koliko me sećanje služi, iz bestrzajnog topa. Gađali su balkon na kome je bila njegova žena sa svojim bratom. Od ženinog brata oni su mislili da je Sefer Halilović. I ubili su mu i ženu i ženinog brata, odnosno šuraka, na balkonu njihovog stana u luksuznom sarajevskom naselju Ciglane.

Halilović se i dalje bojao za svoj život. Uspeo je nekako da prođe kroz taj rat. A onda se pojavio i kao ključni haški svedok koji je pripreman za proces Aliji Izetbegoviću. Danima je on svedočio protiv Izetbegovića. Stotine strana zapisnika postoje o tome. Međutim, Izetbegović je imao jednu srećnu okolnost što je umro pre podizanja optužnice, kao i Franjo Tuđman, tako da nije došlo do Halilovićevog svedočenja.

Srpska radikalna stranka, u subotu, u 17 časova, u Bajinoj Bašti drži veliki miting podrške referendumu u Republici Srpskoj, podrške Republici Srpskoj i njenom narodu. Veliki miting koji predstavlja ulazak u završnicu naše predizborne kampanje pred lokalne izbore u Republici Srpskoj. Srpska radikalna stranka ima svoje kandidate u skoro svim opštinama. Mi smo tamo ulazili u koalicije čiji sastav zavisi od naše procene interesa građana pojedinih opština, ali ono što je najvažnije, kada je reč o opštini Srebrenica, tamo su sve srpske stranke odlučile da imaju jednog jedinog kandidata za predsednika opštine, Srbina i Srpska radikalna stranka podržava takođe tog kandidata. Mi ga tretiramo i kao svog. Dakle, on je kandidat svih srpskih stranaka i ovoga puta nam izgleda da je nemoguće da muslimani glasanjem u inostranstvu ili van Republike Srpske isforsiraju svog kandidata, mada je struktura stanovništva Srebrenice potpuno drugačija. Mi smatramo da će srpski kandidat ovoga puta ubedljivo pobediti na izborima za gradonačelnika Srebrenice.

Izvolite, imate li vi neko pitanje? Ako nemate, hvala što ste se došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM