Konferencija za novinare, 20.10.2016.

Milorad Mirčić: Dame i gospodo, Srpska radikalna stranka je sve većeg ubeđenja da u Srbiji mora doći do hitnih promena, promena u političkom smislu. Srbija više ne može da trpi ucene sa svih strana, pre svega ucene koje su od Evropske unije, a odnose se na Kosovo i Metohiju. Ništa manje te ucene nisu ni kada je u pitanju Republika Srpska. U poslednje vreme Srbija se suočava sa sve većim pritiskom od strane susedne države Crne Gore. Osramoćena, ojađena Srbija je u situaciji da saginjući glavu pred svima onima koji imaju ili uzimaju sebi za pravo da očitaju lekciju Srbiji, Srbija se nalazi bukvalno u magnovenju. Mi srpski radikali mislimo da mora se u politici menjati. Očigledno da politika koju vodi Vlada Srbije i trenutno rukovodstvo Srbije se neće menjati, nema tog razloga ili povoda zbog kojeg će Vlada Srbije da se odluči da uskrati bilo kakve razgovore sa Evropskom unijom zbog oduzimanja imovine na Kosovu i Metohiji. Nema tog razloga koji će ponutkati Srbiju da oštro odgovori na najgore i najteže optužbe od strane rukovodstva Crne Gore. Jedino, u Srbiji mora doći do promena, a promene po nama srpskim radikalima moraju biti demokratske. Najbolji put za početak je da se što pre raspišu predsednički izbori. Bilo bi višestruko korisno da iz političkih i moralnih razloga u okvirima Ustava sadašnji, aktuelni predsednik Srbije podnese ostavku kako bi moglo da se prisupi ranijem održavanju predsedničkih izbora, jer već s početkom sledeće godine ulazimo u godinu redovnih predsedničkih izbora. Zašto je ovo po nama srpskim radikalima veoma dobro i korisno za Srbiju? Tada bi se napravio taj prvi i te kako potreban korak promena. Predsednika države bi birali građani Srbije. Građani Srbije su ogorčeni na do sadašnju politiku koju vodi vladajuća koalicija, odnosno vlast kao i predsednik Srbije. Izborom novog predsednika Srbija bi jasno dala do znanja da želi promene. Na taj način bi i te kako doprineli da se Srbija za početak odupire ovim sve većim pritiscima. Na taj način, nama srpskim radikalima započeo bi neminovni proces promena u Srbiji. Mi srpski radikali insistiramo, apelujemo da konačno Tomislav Nikolić bar malo morala pokaže, da podnese ostavku, sve ćemo mu, uslovno rečeno, zaboraviti i to što je krao mandate, i što je na sumnjiv način došao do diplome, samo neka da mali doprinos napretku Srbije, u ovom slučaju promenama Srbije. Ako imate pitanja, izvolite.

Novinar: Jutros je predsednik Srbije rekao da njega niko neće moći da pobedi kada se bude kandidovao iduće godine. Slažete li se vi sa tim ili imate dostojnog kandata?

Milorad Mirčić: Pa za nas srpske radikale iskreno govoreći velika stvar bi bila da se Tomislav Nikolić kandidije. A bilo ko da stane iza Tomislava Nikolića, to je propala investicija. Sama njegova kandidatura je velika bruka ne samo za njega, nego za Srbiju. Ali, ajde da vidimo neka se kandiduje. Evo prilike, evo izazova da podnese ostavku pa što pre da dođe do provere tog što je i sam najavio da ga ne može niko pobediti.

Novinar: Ivica Dačić juče kaže da su neprihvatljivi pritisci na Srbiju, kad već govorite o pritiscima, da uvedu sankcije Rusiji. Da li mislite, koliko će dugo Srbija moći da bude ovako, da balansira između Evropske unije i Rusije, i da li u tom kontekstu vidite i ovu humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ?????svrstavanja na rusku stranu?

Milorad Mirčić: Pa, Srbija se nalazi između, uslovno rečeno, praznih obećanja domaćih političara i sve izraženijih pritisaka od strane Evropske unije i Amerike, da Srbija mora da poštuje i da se pridruži spoljnoj politici koju vodi Evropa i Amerika. U ovom slučaju spoljna politika i političke mere koje preduzimaju prema Rusiji podrazumevaju da Srbija uvede sankcije. I do sada smo više puta prisustvovali raznim i bednim obećanjima i opiranjima od strane domaćih političara, a na kraju smo se susreli sa surovom realnošću. Evo vam najsvežiji i najnoviji primer, primer imovine na Kosovu i Metohiji. Setite se samo koliko su Ivica Dačić i svi redom zaklinjali se da ne dolazi u obzir da Srbiji bilo ko oduzme imovinu, a evo sada su se pomirili sa tim da kosovska vlast raspolaže sa imovinom koja se odnosi na Trepču. Ništa manje nije ni kada je u pitanju raspolaganje, mogućnost raspolaganja, kada je u pitanju Telekom, a i pitanje je samo trenutka kada će Gazivode biti potpuno u vlasništvu šiptarske, odnosno kosovske vlasti.

Novinar: Da li mislite da će Srbija da uvede sankcije Rusiji, odnosno da se pridruži sankcijama Evropske unije?

Milorad Mirčić: Samo da se razumemo, Srbija, ako gledate građene Srbije, većina je protiv bilo kakvih sankcija prema Rusiji. Ali, garnitura koja je na vlasti do sada nije pokazala nijednog trenutka spremnost da se suprotstavi nalozima iz Brisela i Vašingtona, tako da nas to i te kako plaši i upozorava na veliku opreznost. Mi srpski radikali ne možemo da poverujemo, bilo bi nam drago da srpska vlada pokaže tu kuraž i tu odvažnost da se suprotstavi takvim idejama i da ostane dosledna do kraja. Ali, iskustva koja imamo sa ovom vlašću nas uče na veliku oopreznost. Da li ima još pitanja? Ako nema, hvala vam.

Komentari

0 KOMENTARA