Konferencija za novinare, 19.05.2016.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Dobar dan. Da vas sa Pinka čekamo, a nećete emitovati ništa.

Dame i gospodo, skandal koji se desio sa glasanjem za pesmu „Evrovizije“ predstavlja krajnje upozorenje, poslednji momenat da se smeni kompletno rukovodstvo Radio-televizije Srbije. To nije nikakav javni servis, to je strana agentura, a krajnje je sramotno glasanje njihove komisije za fašističku pesmu ukrajinske autorke tatarske nacionalnosti koja jadikuje nad Tatarima koje je Staljin zasluženo kaznio za njihovu kolaboraciju sa nacistima.

Svi Krimski Tatari, svi do jednoga, služili su Hitleru i bili u udarnim nacističkim odredima. Njihovi odredi su bili SS-odredi i najveće zločine na Istočnom frontu činili su Krimski Tatari i Hrvati. Hrvatska legija je ratovala kod Staljingrada. Tamo je razbijena. Tamo je potpuno uništena. Jedan deo je zarobljen. I Tatarima je malo što su se posle izvesnog broja godina vratili, sad bi još da slave svoje navodno mučeništvo, zaboravljajući na služenje Hitleru.

Proglašenje ove tatarske pevaljke za pobednika pesme „Evrovizije“ bilo bi isto kao kad bi Hrvatska poslala Tompsona pa Tompson pobedio.

Srbiju su osramotili RTS, Dragan Bujošević i žiri koji je on postavio, a čija ću imena pročitati. Osim Vladimira Gajića, koji nije glasao za ovu nacističku pesmu, a glasali su Slobodan Marković, Nikola Čuturilo, Marija Marić zvana Mari Mari, bolje bi bilo Marija Marić – ovco, ovco, Ana Milenković. Njih jednostavno treba najuriti sa državne televizije. Ako će raditi protiv svoje zemlje i protiv svog naroda, nema šta da rade na RTS-u. A raditi protiv Rusije danas je više nego ikada identično kao raditi protiv Srbije.

Ovo je trebalo da ozlovolji rusku javnost. Ovo je valjda trebalo da Ruse motiviše da se okanu Srbije i podrške Srbiji u borbi za celokupnost njene teritorije, u borbi za nezavisnost, za očuvanje Kosova, samostalnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

Mi zahtevamo da se Narodna skupština što pre sastane, jer više nema nikakvog razloga za odugovlačenje i da jedan od prvih zakona bude Zakon o Radio-televiziji Srbije. Radio-televizija Srbije ne može biti samostalna grana vlasti.

Vi znate da tradicionalna demokratska teorija poznaje princip podele vlasti i on se svuda u demokratskom svetu primenjuje, a proteklih decenija, od Drugog svetskog rata pa na ovamo, mnogo teoretičara demokratske orijentacije slobodnu štampu, slobodne medije proglašava četvrtom granom vlasti. Uloga medija je kontrolna. I uloga državnog medija, uloga medija koji je vlasništvo države je kontrolna nad ostale tri grane vlasti, ali i taj medij mora biti kontrolisan, jer sve tri grane vlasti međusobno se kontrolišu. Ako prihvatimo stanovište modernijih političkih teoretičara, pa kažemo – mediji su četvrta grana vlasti, ona kontroliše ove tri, da, ali i četvrta grana vlasti mora biti kontrolisana, mora nekome odgovarati za ono što radi. Državna televizija se izdržava od dotacija Vlade Srbije i od pretplate koju plaćaju građani Srbije, koju moraju da plaćaju, inače im plene imovinu. I sada ćemo svi mi to da plaćamo, a Bujošević će ovoga puta da glasa za ukrajinsku Tatarku, sledeći put za Tompsona, pa za ko zna koga još, ko će veličati SS-diviziju Skenderbeg, ko će veličati SS-handžar diviziju ili Crnu legiju Jure Francetića.

Ovo što se desilo zaslužuje oštru, oštru reakciju.

Izvolite, imate li vi neko pitanje?

Novinar Filip Čukanović, B92: U vezi sa formiranjem vlade, Aleksandar Vučić rekao je da neće zvati stranke desnice. Ipak, da li očekujete da budete pozvani?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Aleksandar Vučić kao verovatni mandatar ima pravo da pozove koga on želi. Nema obavezu da pozove predstavnike svih stranaka, ali predsednik Republike ima ustavnu obavezu da pozove predstavnike svih lista koje su izabrane u Narodnu skupštinu. To je bitna razlika.

Filip Čukanović: Moje pitanje je bilo – očekujete li poziv u Vladu Srbije?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne, ne, pošto sam premijer valjda zna koji je naš isključivi uslov za eventualnu saradnju, jer smo ga stotinu puta ponavljali do sada. Dakle, ako se odrekne Evropske unije i orijentiše na integraciju sa Rusijom, onda dolazi u obzir i eventualna koalicija sa nama. Sve dok on zagovara učlanjenje Srbije u Evropsku uniju, koalicija na republičkom nivou nije moguća.

Moguća je na lokalnom, moguća je na gradskom, na pokrajinskom, na svim nivoima je moguća. Vi znate naš princip, od mesta do mesta, od opštine do opštine, mi razmatramo koja nam je varijanta povoljnija, sa aspekta interesa građana te opštine, tog grada, a i sa aspekta interesa same stranke.

Na republičkom nivou nije moguće.

Filip Čukanović: A jeste li dobili poziv od Nikolića?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne, nikakav poziv nismo dobili.

Novinar Žaklina Tatalović, Prva srpska televizija: U slučaju da dobijete poziv, da li ćete ići?

Prof. dr Vojislav Šešelj: O tome ćemo odlučivati tek kada dobijemo poziv.

Filip Čukanović: A šta ukoliko danas, posle konsultacija sa Vučićem, on kaže da Vučić ima apsolutnu većinu i da daje njemu mandat?

Prof. dr Vojislav Šešelj: To je kršenje Ustava, jer Ustav jasno propisuje obavezu. Ima on mnogo drugih stvari da sazna na osnovu konsultacija od toga ko ima većinu i to bi bilo još jedno kršenje Ustava, za koje ga treba pozvati na odgovornost.

Filip Čukanović: Jeste li razmišljali šta biste rekli Nikoliću kada stigne taj poziv?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ako poziv stigne, mi ćemo odlučivati hoćemo li se odazvati, pa ćemo onda odlučiti ko će nas tamo predstavljati. Ako to budem ja, onda ću tek možda o tome razmišljati.

Žaklina Tatalović: Ali sigurno već imate u glavi  šta biste rekli Nikoliću.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Imam ja mnogo toga u glavi, kada bih vam sad izneo sve šta mi je u glavi, bojim se da biste teško isplivali odavde.

Žaklina Tatalović: A šta biste ga prvo pitali, ako to budete vi?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne znam ja unapred ništa.

Žaklina Tatalović: Najavili ste i kandidaturu za predsednika. Da li mislite da prerano ulazimo u tu trku ili da je ovoga puta na vreme, pošto će verovatno biti za godinu dana predsednički izbori?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa nije prerano. Ja mislim da je gotovo izvesno da će biti pre vremena ti predsednički izbori, jer se Tomislav Nikolić toliko kompromitovao raznim kriminalnim i korupcionaškim aferama, a pogotovo činjenicom da se dočepao lažne fakultetske diplome, a da nijedan ispit nije polagao, da nas to jednostavno primorava na što skorije raspisivanje predsedničkih izbora. Pod pritiskom javnosti on u jednom momentu mora podneti ostavku.

Ona muva zunzara koja sleće na govna i balegu nađe se na njegovom nosu da ga upozori. Oduva on, izgleda, muvu zunzaru, ali ne može da oduva lažnu fakultetsku diplomu. Suviše je teška, a vezana mu je oko vrata. Ona mu je kao vodenični kamen oko vrata i jednostavno njemu ne treba ništa drugo govoriti nego to da ima lažnu diplomu i gotovo, on je kompromitovan za sve. On je kompromitovan za igranje šaha sa penzionerima na Kalemegdanu, a kamoli za bavljenje politikom.

Žaklina Tatalović: Ako ostavimo po strani Tomislava Nikolića, kakve su vaše šanse, šta mislite?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa, ja mislim da su najbolje. Je li vi znate nekoga na političkoj sceni ko bi mogao da me pobedi?

Žaklina Tatalović: Pa, poprilično.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Koga?

Žaklina Tatalović: Pa recimo možda Tomislav Nikolić.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Tomislav Nikolić da me pobedi?! On može još jedino da pobedi na konkursu za grobara prve klase na kragujevačkom groblju Bozman.

Žaklina Tatalović: A recimo bivši predsednik?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Boris Tadić?! Pa ko bi za njega glasao? Isporučio Stojana Župljanina, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića Haškom tribunalu. Na njemu je ogromno prokletstvo i to srpski narod zna. Njega nije dobro ni sresti na ulici. Gore je kada vam on pređe preko puta nego crna mačka. Treba bežati čim ga vidite. To je najveća moguća izdaja, najveće moguće prokletstvo.

Žaklina Tatalović: A ako bi se kandidovao eventualno Aleksandar Vučić?

Prof. dr Vojislav Šešelj: E, to bi bila malo teža borba. Ja sam ubeđen da bih u toj borbi pobedio, ali priznajem da bi malo teža borba bila, zbog njegove funkcije vlasti. To je ogromna prednost, ko je trenutno na vlasti. Vi znate i po ovim izborima da ima ogromnu prednost.

I, s druge strane, ne potcenjujem njegove sposobnosti manipulisanja javnim mnjenjem, on je to besprekorno izučio. Ja se bolje razumem u političku teoriju, bolje se razumem u finansije, u privredu, bolje se razumem u kulturnu politiku, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, ali njemu priznajem da je bez premca u sferi medijskog manipulisanja javnošću.

Nataša Andonovski: Recite nam onda i za Rasima Ljajića.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Mislim da bi mu odlična parola bila – Rasime, brate Srbine. Ja bih mu to predložio. Naravno, nemam ništa protiv Rasima Ljajića, samo pitanje je kakvu će on podršku imati i sa koje strane; da li će biti kandidat naprednjaka ili samo svoje stranke, to ćemo tek da vidimo, ali ja mislim da vi ne sumnjate da sam u stanju u direktnim televizijskim duelima da ga pobedim. Vi sumnjate, vi u sve sumnjate.

Žaklina Tatalović: Ja uvek sumnjam.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa da, sumnjate, dakle postojite.

Novinar N1 televizije: Oko Gorana Vesića i Savamale. Imate li nekih dokaza ili sve ostaje na onim optužbama koje ste izneli?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa, ja sam saznao to. Što bih to dokazivao? Ja sam svoje saznanje izneo u javnost.

Novinar N1 televizije: A da ne delujete kao neki tabloid?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Nisam ja neki tabloid.

Prvo, moja saznanja su poudana, ja imam izvanredne informacije, a i iz same reakcije Gorana Vesića možete videti da sam u pravu.

Drugo, znamo mi Gorana Vesića od ranije. Godine 1998, kada je bila skupština Demokratske stranke, on je falsifikovao glasanje na izborima za predsednika. Izabran je Slobodan Vuksanović, a on je falsifikatima doneo pobedu Zoranu Đinđiću. I to nije prvi njegov falsifikat. Godine 1993. ili početkom 1994. na izborima u Demokratskoj stranci za predsednika Mićunović je pobedio, a Goran Vesić je falsifikovao rezultate glasanja i predstavio kao da je Zoran Đinđić pobedio.

Dakle, Goran Vesić je ovih 25 godina večito služio kao referent za prljave poslove, za najprljavije poslove.

E sad, zašto ga se ne otarase naprednjaci, to njih pitajte. Izgleda da je njima lakše da tu veliku bruku oko rušenja Savamale podnesu na svojim plećima, nego da se otarase jednog Gorana Vesića. Zašto je to tako...

Novinar N1 televizije: I verovatno će sve ostati na tome da on nema komentar.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa da. Ali ja mislim da mediji ne smeju da ga napuštaju, da treba dalje da teraju taj problem.

Filip Čukanović: A odakle vama informacija da on stoji iza rušenja?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Javila mi moja služba. Hoćete da vam identifikujem izvore?

Filip Čukanović: Pa, neki detalj više bi nam dobro došao.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Eto, vi znate da sam ja uvek bio najbolje obavešten čovek u Srbiji.

Obnovio sam mrežu informatora. Oni su vrlo pouzdani, rade punom parom i bez pare i dinara, rade iz čistog patriotizma.

Filip Čukanović: Hvala vam.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Imate li još pitanja?

Novinar: U vezi „Evrovizije“, kako komentarišete da je narod glasao za Rusiju?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Narod je glasao iz ljubavi prema Rusiji. Nisam siguran da bih ja glasao za Rusiju, da se razumemo, jer i Rusi su imali predstavnika koji je pevao na engleskom. Moram vam priznati da nisam to baš ni pažljivo pratio. I ona naša pevaljka je pevala na nekom jeziku koji nisam razumeo. Ne bih ni za nju glasao. Ja mislim da svako treba da peva pesmu na svom nacionalnom jeziku.

Tatarka je pevala na svom jeziku, je li tako?

Novinar N1 televizije: Pola, pola.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Malo ukrajinski, malo tatarski. Nije bitno. Ali, ja ne bih glasao. Znači, ne bih glasao ni za Srbina koji nas predstavlja na „Evroviziji“ ako ne peva na srpskom jeziku.

Nije problem u tome za koga glasati, ali je ovo politička demonstracija, ovo je antisrpska politička akcija, ovo je subverzija, ovo nam je nanelo ogromnu štetu. Šteta koju nam je ovo nanelo podudara se sa štetom koju su nam naneli svojevremeno Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić kada su rekli da priznaju ukrajinski suverenitet, uključujući i Krim. E, to je tolika šteta. Oni su to prestali da govore, ali evo, pojavila se ova subverzija. Za ovo pre svega treba da odgovara Bujošević. Zapravo, na RTS-u treba provesti ono što se već provodi na Televiziji Vojvodine. Treba sav taj šljam i ološ što pre rasterati, a najviše je koncentrisan na RTS-u i to svi vi znate bolje od mene.

Novinar Marko Subotić, Al džazira: Zašto mislite da je na RTS-u šljam i ološ, to su ipak naše kolege.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Pa jesu vaše kolege, ali evo, ja ću vam dati jedan dobar primer.

Za godinu i po dana ja nikad nisam uspeo kod njih da dođem na bilo koju emisiju. U predizbornoj kampanji nismo imali mogućnosti da tamo gostujemo. Je li to objektivna televizija? Je li to televizija koja predstavlja javni servis? Mi smo tamo imali pet poslanika u prošlom mandatu. Mi smo na nivou Vojvodine parlamentarna stranka, ali oni su zastupali samo interese Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera. I Bujošević to isto radi. On zastupa američke interese i interese Demokratske stranke, a narod ga plaća.

Je li moguće da me za godinu i po dana nikad nisu pozvali na tu televiziju? Zapravo, pozvali su me jednom, desetak dana pred izbore, u emisiju „Oko“ u pola sedam, kada su znali da sam na mitingu i da nema šanse da dođem. I onda sam rekao – mogu u četvrtak, to je poslednji dan kampanje, nemamo nijedan miting. Ne može, to je rezervisano za nekog drugog.

Koliko su emisija držali o meni, a nisu mene pozvali da učestvujem, niti nekoga ispred Srpske radikalne stranke.

Dakle, govorim vam samo o ovom delu što se tiče ponašanja prema srpskim radikalima, ali i po svim drugim pitanjima oba ta javna servisa su zastupala izrazito antisrpske interese.

Novinar Sanja Živković, RTS: Samo da vas podsetim. Pretpostavljam kada je bilo to predstavljanje liste, moja koleginica je pratila to.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Jeste li vi sa RTS-a?

Sanja Živković, RTS: Ja sam sa RTS-a.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Vas lično nisam hteo da uvredim.

Sanja Živković, RTS: Ali čini mi se da ste vi poslali film, da niste hteli da gostujete, mislim da je tako bilo.

Prof. dr Vojislav Šešelj: A što da ne pošaljemo? To je ono što je po zakonu obavezno. Pa i to je bilo svedeno na 35 minuta. Pa, ne mislite da bih ja ostavio u Nišu ili u Kragujevcu veliki miting?

Sanja Živković, RTS: A ovde se poklopio miting.

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ja sam imao 28 mitinga, plus Nemanja Šarović još dva mitinga na Kosovu, znači imali smo 30 mitinga. Ali ni pre tih mitinga nas nigde nije bilo. Nije nas bilo ni na ovim televizijama pod kontrolom režima, ni na „Pinku“, ni na „Hepiju“. Ja sam poslednji put na „Hepiju“ bio u septembru prošle godine, na „Pinku“ isto prošle godine. A na „Hepiju“ je na primer Boško Obradović bio dva puta dva meseca uoči izbora. Jednom dva meseca i jednom 20 dana uoči izbora. Čak i tamo su bili protežirani u odnosu na nas. Nas nigde nije bilo.

Mene su pozvali samo dva puta na N1 televiziju, i to u nameri da me politički unište, da razgovaraju samo o mojim ratnim zločinima. Međutim, nisu uspeli, nisu se dobro pripremili. Da sam ja bio na njihovom mestu, mnogo bih se bolje pripremio.

Žaklina Tatalović: A to sad nekako znači da su baš svi mediji šljam i ološ?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Ne. Ja samo kažem za ove koji su...

Žaklina Tatalović: A je li u redu da kažete za bilo koga tako?

Prof. dr Vojislav Šešelj: U redu je, zato što su oni javni servis, što ih finansiraju svi građani Srbije, a vode antisrpsku politiku. Ovi drugi, koji su u privatnom vlasništvu, vode politiku kakvu hoće. Možemo govoriti jesu li korektni ili nisu.

Filip Čukanović: Ali vi ćete biti u parlamentu, finansiraće vas takođe građani Srbije, pa opet nije u redu da to govorite.

Prof. dr Vojislav Šešelj: U redu je da to govorim, jer ja sam se kandidovao za parlament da u parlamentu iznosim svoje mišljenje i jedan deo građana je za mene i za Srpsku radikalnu stranku upravo zbog toga glasao, i to dovoljan broj građana. A u ovom slučaju svi građani Srbije plaćaju pretplatu i država daje novac iz budžeta, da ta televizija bude objektivna.

Šta je nama potrebno? Nama je potrebna objektivna državna televizija čiji bi upravni odbor bio sastavljen od predstavnika svih političkih stranaka. U nekim kratkim periodima naše istorije u poslednjih 25 godina imali smo to. Nije funkcionisalo do kraja ni u jednom režimu, ali ovo sad je nepodnošljivo. Nikada goru medijsku scenu u vreme izborne kampanje nismo imali nego sada, od 1990. godine na ovamo. To je mišljenje nas srpskih radikala.

Žaklina Tatalović: A koja stranka preovlađuje u upravnom odboru RTS-a?

Prof. dr Vojislav Šešelj: Preovlađuje očigledno Demokratska stranka, jer su prema njima naklonjeni. Boje se naprednjaka, jer im od njih zavisi finansiranje, pa vode računa kako se prema Vučiću ophode. A prema ostalima po svom sopstvenom prohtevu.

Imate li još pitanja? Izvolite.

Nataša Antonovski: Samo prokomentarišite odluku prvostepenog suda da se ne izručuju troje radikala?

Prof. dr Vojislav Šešelj: To smo više puta komentarisali. I juče smo davali izjave. To je jedina moguća odluka na zakonu zasnovana i zato je podržavamo.

Prvo, nema nikakvih dokaza da su moji saradnici učinili neko krivično delo, a sve i da jesu, ne može Srbija da ih isporuči, jer Srbija se obavezala pod dosmanlijskim režimom da će da isporučuje samo građane optužene za teške ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti. Kao što Francuska nije htela da isporuči Florens Artman, tako ni Srbija nije htela da isporuči Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića.

Imate li još pitanja? Hvala vam, danas ste malo pričljiviji nego inače.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM