Konferencija za novinare, 19.01.2017.

Prof. drVojislavŠešelj: Dame i gospodo, pokazalo se na primeru Sjedinjenih Američkih Država da period smene vlasti može biti veoma opasan, ako je prethodna garnitura duboko nezadovoljna izbornim rezultatima, i ako je netrpeljiva prema onima koji vlast nasleđuju. Tako je Barak Obama napravio veliki broj problema, donoseći ishitrene odluke, samo da bi napakostio svom nasledniku. Što je uradio Obama, uradio je. Ima ogromna ovlašćenja u predsedničkom sistemu. I verovatno nije ništa u tolikoj meri pokvario da se ne može popraviti za narednih par meseci. U Srbiji imamo parlamentarni sistem, sa tom falinkom što se predsednik republike bira direktno, pa iako je sistem parlamentarni, predsednik republike nema velike nadležnosti. Mi smo videli da sadašnji predsednik republike ima mogućnosti da napravi ogromne probleme državi i narodu, ako je lično nezadovoljan svojom političkom pozicijom, ako je svestan da ga njegova dojučerašnja partija neće istaći kao svog kandidata na izborima, i ako je svestan da nema šta da očekuje u političkom životu.

Bio je spreman Tomislav Nikolić da izazove krvoproliće, provokacijom sa putničkim vozom, išaranim parolama, koje bi sigurno iritirale Šiptare u bilo kojoj sredini, izazvale njihov bes, teror, a u ovom slučaju i njihovu oružanu bandu, koju su formirali uz podršku NATO-pakta.

Tomislav Nikolić je to sračunato radio, očekujući, ako Šiptari napadnu voz – biće žrtava, biće krvoprolića, naša vojska i policija će uzvratiti, doći će do veoma neuralgične situacije. I tom situacijom, misli, probudiće patriotizam, i svi će u njemu videti vođu i spasioca i više niko mu ne može opepeliti ništa u pogledu nove predsedničke kandidature. Međutim, šta se desilo? Svi politički činioci u Srbiji su ga odmah prozreli, i narod u celini. Nikome nije bilo u ovom trenutku do toga da se izaziva nova kriza. Niti je pametno za Srbe.

Za nas je najvažnije da čekamo smenu garnitura u Americi. Za nas je najvažnije da sačekamo prvi susret Putina i Trampa, da vidimo kako će krenuti rusko-američki odnosi. I za nas je najvažnije da čvrsto svoj mali srpski čamac privežemo uz moćni ruski brod, pa da zajedno krenemo u oluju. Ne može Tomislav Nikolić izazvati oružanu krizu a da prethodno naše najbolje saveznike i prijatelje ne konsultuje. Da je Rusija zaprepašćena. Da je Kina zaprepašćena. Nikada Srbija pred Prvi svetski rat nijedan potez nije napravila a da nije prethodno konsultovala Rusiju. Kad je krenula u Balkanske ratove, imala je direktnu podršku Rusije. U Prvom svetskom ratu imala je najdirektniju podršku Rusije, upravo zbog toga što je svoju spoljnu politiku koordinisala sa ruskom spoljnom politikom. E, to mi moramo da uradimo.

Mi srpski radikali nismo u principu protiv snažnih poteza, nekada i militantnih poteza, ali nikada bez konsultacije i unapred obezbeđene podrške našeg glavnog saveznika.

To je ono što smo imali za današnju konferenciju. Inače, vi vidite da je predizborna kampanja krenula. Dolazi već i do obračuna predsedničkih kandidata. Mi radikali napadamo, naravno, nemilosrdno svoju konkurenciju, ali mi kad napadamo, držimo se isključivo argumenata. Ovo što smo napali Vuka Jeremića, imali smo snažne argumente. Ja objavljujem sledeće nedelje i knjigu, novu knjigu dokumenata “Vikiliks mi javlja, drugi deo”, gde su i dokumenti iz američke ambasade, koji svedoče kakvo je pravo političko nastojanje Vuka Jeremića, gde se on zaklinje u odanost, NATO-pakt, ulazak Srbije u NATO, itd. Tri ta dokumenta sam već poverio listu “Informer”, a ima ih još nekoliko koji će biti objavljeni u ovoj knjizi. Sve što imamo protiv Saše Jankovića, takođe iznosimo i iznosićemo. Čekamo da vidimo ko će biti protivkandidat. Iz Srpske napredne stranke, verovatno Aleksandar Vučić. Za Aleksandra Vučića iznosimo raznorazne kritičke primedbe u pogledu njegovog delovanja kao predsednika vlade, a naravno, on je počeo i da nam uzvraća udarac, ali na jedan nekorektan način, preko svojih novina “Afera”, i svojih novina “Telegraf”. Ne znam da li ste videli današnji “Telegraf”, na naslovnoj strani, da sam ja nudio ovom Marjanoviću, suprugu poginule pevačice, da dođe u Srpsku radikalnu stranku i da ga stavimo na listu. Novinarska pitanja su bila sasvim drugačija. Novinari me zovu juče iz “Telegrafa”, kažu – jeste li čuli da je odlučio Marjanović da se kandiduje? Nemam pojma, niti ja to pratim, niti znam. Naravno, zainteresovan sam, kao i svi drugi građani Srbije, da se ubistvo što pre rasvetli. Nemam pojma ni ko je on, niti sam znao da mu je žena pevačica dok nije ubijena. Nisam ni za nju nikada ranije čuo. Mislim, nije me sramota da to priznam. Nije moja sfera interesovanja. I kažu – da li se vama obraćao za učlanjenje. Ja kažem, nije se obraćao. A da li bi mogao da se učlani? Ja objašnjavam, po našem Statutu ko sve može da se učlani, odnosno ko ne može. Ne može, ko je ranije bio član pa nam je ukrao poslanički ili odbornički mandat. Ne može, ko je višestruko osuđivan za nečasna krivična dela i ne može neko ko se afirmisao kao izdajnik srpskih nacionalnih interesa. To su jedina ograničenja. Svako drugi, pa i vi ovde prisutni novinari, možete kad god poželite da se učlanite u Srpsku radikalnu stranku, potpisujući pristupnicu da prihvatate Statut i program stranke i da platite godišnju članarinu 200 dinara. To je sve. Ja sam to lepo objasnio. A oni danas izokreću. Sad – ja njega zovem da se učlani u stranku i da ga stavimo na listu. I moram od jutros da odgovaram telefonom aktivistima po celoj Srbiji, da objašnjavam da to nisam rekao. Eto, to su maniri Srpske napredne stranke i od ranije. Mi očekujemo da će se oni time služiti i u kampanji, ali mi smo spremni.

Novinar: Šta ste spremili? Je li imate nekog keca iz rukava za gospodina Vučića? Je li vam javlja Vikiliks nešto?

Prof. drVojislavŠešelj: Moji rukavi su uvek puni kečeva. Ja kad ovako tresnem rukavima, a ti kečevi kao strelice lete na sve strane.

Novinar: Je li lete i u stranu Aleksandra Vučića?

Prof. drVojislavŠešelj: Leteće, al polako, da ga kandiduju. A za koga vi radite?

Novinar: N1. Gospodin Vuk Jeremić, u današnjem NIN-u kaže – pobediću Vučića. Je li možete vi to da kažete?

Prof. drVojislavŠešelj: Pa on može Vučića da pobedi, ali ne može mene.

Novinar: A da li vi možete Vučića da pobedite?

Prof. drVojislavŠešelj: Mogu i Vučića i Jeremića. Iskren da budem, meni je Vučić najteži protivkandidat. Ja to tako osećam, i objektivno je tako. Ali sam ubeđen da nisam bez šansi. Ubeđen sam da mi borba nije iluzorna, i unapred osuđena na uspeh. Šansi imam, pa ćemo videti. Narod se pita. A do dana izbora, ko zna šta se još može desiti.

Imate li još pitanja?

Dobro, i da upoznam javnost – u sklopu priprema za predstojeće izbore, mi i dalje unapređujemo rad Srpske radikalne stranke. Vršimo reorganizaciju, kadrovske promene i upravo danas imamo sednicu Izvršnog odbora. U našem okružnom odboru gde nam je situacija u stranci do sada bila najgora, najteža, a to je Braničevski okružni odbor, idemo sa predlozima za nova postavljenja. Za vršioca dužnosti predsednika Okružnog odbora biće predložena Snježana Bunić, ovde prisutna gospođa sa desne strane, a za vršioca dužnosti predsednika Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Požarevca Dragan Stojadinović, pa sam ih zamolio da danas dođu ovde da ih i kamere snime, pošto nam se na terenu pojavljuju raznorazni samozvanci i tvrde da su oni stranka. A zaista nam je u Braničevu bila situacija najteža pred prošle izbore. Nadamo se da će sada biti mnogo bolja, a Centralna otadžbinska uprava je zadužila potpredsednika stranke prof. dr Milovana Bojića da bude koordinator i on je proteklih meseci veoma uspešno obavio taj posao. Rezultati su tu, a radiće sve do kraja predizborne kampanje sa braničevskim okružnim odborom. Mi sređujemo stanje i u ostalim opštinama tog okruga. Imate li još nešto? Hvala vam što ste došli.

Komentari

0 KOMENTARA

TVOJ KOMENTAR

VIDEO SNIMCI

TVITER

INSTAGRAM